Van agressie naar progressie

Werkprofessor

May 22, 2023

Van agressie naar progressie

Werkprofessor

May 22, 2023

Van agressie naar progressie

Werkprofessor

May 22, 2023

Van agressie naar progressie

Werkprofessor

May 22, 2023

Hoe leuk is het als twee gasten uit vorige afleveringen van de Werkprofessor besluiten om samen een boek te schrijven. Caroline Koetsenruiter is al twee keer eerder te gast geweest en Hans van der Loo een keer. Zij schreven samen het boek ‘Giftig gedoe op de werkplek - Van agressief gedrag naar sociale veiligheid’. We zijn kampioen agressie op de werkvloer, een titel waar we niet trots op zouden moeten zijn. Ben ik de matchmaker geworden voor jullie boek? Of zijn jullie elkaar via een andere weg tegen het lijf gelopen?

Caroline Koetsenruijter studeerde rechten in Leiden en onderhandelen en Mediation in Boston. Na haar studie werkte ze als onderzoeker voor de Universiteit Leiden. Hierna werkte ze als bemiddelaar op de werkvloer bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Vervolgens werd ze onderzoeker bij het Nederlands Mediation Instituut.

Caroline was 15 jaar actief als mediator  en vanaf 2007 is zij directeur van Instituut KCB. Caroline en haar team trainen bij meer dan 175 unieke opdrachtgevers rondom agressiepreventie, conflicthantering en bemiddeling.

Hans van der Loo richt zich op zelfmotivatie en psychologische veiligheid in teams. Hij is onderzoeker, facilitator en auteur van meerdere bestsellers, zoals de in 2020 verschenen titels 'Psychologische veiligheid: Zo vorm je vrijmoedige teams' en 'Veldgids Psychologische veiligheid: Werkvormen, voorbeelden en tools om samen onbevreesd te presteren'.

Zijn nieuwste boek 'Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken' schreef hij samen met Patrick Davidson. Hun eerdere boek over Elon Musk – Musk Mania - verscheen in 8 talen in meer dan 30 landen.

Giftig gedoe

We beginnen bij het begin. Wat is giftig gedoe? Hans legt uit dat het gaat om duurzame patronen van agressief gedrag. “Het gaat echt om duurzame patronen en niet om een keer iemand die uit zijn dak gaat.”

Je mag prima een keer chagrijnig zijn, maar het gaat om herhaaldelijk gedrag dat als gevolg heeft dat mensen zich onveilig voelen en angstig worden. En dat er allerlei destructieve effecten zijn. Dat mensen er van slag raken en echt ziek van worden, gestrest zijn en soms ook thuis komen te zitten.

In het boek nemen Hans en Caroline 5 kenmerken onder de loep. Het gaat over het volgende bekende rijtje: intimidatie, bedreiging, discriminatie, fysiek geweld en corruptie.

Benieuwd hoe je de kenmerken herkent van giftig gedoe? Vervolgens kan oplossen, maar liever nog kan voorkomen? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast.

Links

Aflevering ‘Hoe vaak word jij uitgescholden op je werk?’ - Caroline Koetsenruijter

Aflevering ‘50 afleveringen Werkprofessor verder, en er is niets veranderd’ - Caroline Koetsenruijter

Aflevering ‘Je team voelt zich onveilig’ - Hans van der Loo

Meer over Hans van der Loo

Meer over Caroline Koetsenruijter

Het boek ‘Giftig gedoe op de werkplek - Van agressief gedrag naar sociale veiligheid’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen