Je team voelt zich onveilig

Werkprofessor

March 22, 2021

Je team voelt zich onveilig

Werkprofessor

March 22, 2021

Je team voelt zich onveilig

Werkprofessor

March 22, 2021

Durf jij risico’s te nemen op de werkvloer als je samenwerkt met je collega’s. Het antwoord is voor heel veel medewerkers ‘nee’. We doen liever rustig aan en zijn voorzichtig. Dat komt door een gebrek aan inclusie en dat kan zorgen voor grote problemen. Bestseller auteur Hans van der Loo is vandaag te gast in de Werkprofessor om daarover te praten.

Hans van der Loo heeft met zijn onderzoeksteam in het afgelopen jaar aan tienduizend mensen gevraagd naar hun psychologische veiligheid op de werkvloer. De conclusie: het gaat niet goed met de psychologische veiligheid op de Nederlandse werkvloeren. Hij schreef, samen met Joriene Beks, daarover het boek ‘Psychologische veiligheid’. 

Het probleem

Hans beschrijft een aantal problemen: “er zijn vijf elementen op basis waarvan het misgaat met psychologische veiligheid”. In de podcast loopt hij ze alle vijf langs: inclusie, participatie, bespreekbaarheid van fouten, mate van betrokkenheid en creativiteit en mate van positiviteit. Aan de hand van de vijf elementen kun je het probleem in jouw organisatie vaststellen.

De oplossing

“Het liefst gaan we allemaal systemen, procedures en plannen bouwen onder de noemer van een ‘psychologische veiligheidsbeleid’, dat is vaak niet de oplossing” aldus Hans. Het is veel zinvoller om heel gericht aan de slag te gaan, stel bijvoorbeeld eens de vragen: is er op de werkvloer inclusie? Is er positiviteit? Doet iedereen mee? Als je op een van de vragen een negatief antwoord moet geven, heb je een ontwikkelpunt ontdekt. In de podcast legt Hans van der Loo de factoren achter psychologische veiligheid uit, aan de hand daarvan legt hij uit hoe je met een ontwikkelpunt aan de slag kunt.

Links
Meer over Hans van der Loo

Het boek Psychologische Veiligheid

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 


Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen