Wanneer het tijd wordt voor een CEO bij een scale-up

Growth

March 25, 2024

Wanneer het tijd wordt voor een CEO bij een scale-up

Growth

March 25, 2024

Wanneer het tijd wordt voor een CEO bij een scale-up

Wanneer het tijd wordt voor een CEO bij een scale-up

Growth

March 25, 2024

Leiderschap is cruciaal voor groei. Neem op tijd een CEO aan voor jouw scale-up.

Een interessante les komt van Jouri Schoemaker, CEO van Pieter Pot.  Die in een recente aflevering van de Werkprofessor podcast deelde dat hij, terugkijkend, eerder een CEO had moeten aannemen. Jouri kreeg te maken met snelle groei en financiële uitdagingen, wat uiteindelijk leidde tot een faillissement en een succesvolle doorstart.

Maar wat betekent "eerder" in deze context, en hoe bepaal je het optimale moment om een CEO aan te nemen?


Tijd voor een CEO 

Volgens de ervaringen en inzichten van velen en ons 😉 ligt dit moment wanneer een bedrijf groeit tot een team van 25 tot 60 medewerkers (meer weten over deze fase? Download de whitepaper). Op dit punt hebben oprichters een solide basis gelegd, met een duidelijk product of dienst en een team dat goed samenwerkt.

Dit is hét moment waarop je als oprichter transformeert naar een ware 'richtinggever' en inspirator, en je de dagelijkse leiding en het bouwen van het team overlaat aan de CEO (en natuurlijk de COO). Het doel? Zorgen dat jij jezelf en het team niet afleidt met een eindeloze stroom van geniale ideeën.

Lees hier: ‘Waarom langer vakantie je een betere CEO maakt’

5 Tips wanneer je weet dat het tijd is voor een CEO:

  • De kunst van het loslaten: dit is misschien wel de grootste uitdaging. Het is tijd om je team te betrekken bij het grotere plaatje, focus en samenwerking te stimuleren, en minder afhankelijk te zijn van jou als de oprichter. En ja, dat betekent niet alleen je 'energy killers' én je 'superskills' overdragen! 
  • Scheid je identiteit van je bedrijf: je bedrijf is misschien wel je kind, maar het is ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen jou als persoon en je bedrijf. Niet makkelijk, maar oh zo belangrijk! 
  • Blijf 60 tot 70% van je tijd werken aan je bedrijf: gebruik de overige 30 tot 40% voor je persoonlijke ontwikkeling. Groei is niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk! 
  • Duidelijke verantwoordelijkheden: zorg ervoor dat iedereen in je leiderschapsteam weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Geen verwarring meer over wie wat beslist! 📋
  • Onafhankelijkheid: zorg ervoor dat niets in de organisatie afhankelijk is van één persoon. Dit is cruciaal voor duurzame groei. 

Het is een grote stap, maar zoals het gezegde luidt: "Om te groeien, moet je soms loslaten." En wie weet? Misschien is dit wel het geheime ingrediënt voor jouw succesvolle doorstart.

Heb je zelf ervaringen of gedachten hierover? Deel ze gerust! Laten we van elkaar leren en samen groeien. 

Links:

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen