Waarom langer vakantie nemen je een betere ondernemer maakt

Organisatie & Teams

July 18, 2022

Waarom langer vakantie nemen je een betere ondernemer maakt

Organisatie & Teams

July 18, 2022

Waarom langer vakantie nemen je een betere ondernemer maakt

Organisatie & Teams

July 18, 2022

Elk jaar zes weken met vakantie. Drie weken met de kinderen een verre reis maken en daarna nog drie weken voor mezelf. Tentje, fiets, haren los, blote voeten…. Voor de meeste CEO's is het een verre droom. De tot cultstatus verheven perceptie van de altijd aanwezige workaholic is nog steeds springlevend. Ze hebben het helemaal bij het verkeerde eind, zegt Wendy van Ierschot (50), oprichter van VIE People. “Langere vakanties maken maakt van mij een betere ondernemer.” Hier lees je hoe jij wegkomt zonder dat jouw bedrijf instort.

Er is geen tussenweg voor de oprichter van het alsmaar groeiende HR-adviesbureau VIE People. Wendy kent maar twee standen: aan en uit. En op was ze. Jaren geleden, niet lang na de start van haar bedrijf, was ze met haar jonge kinderen en echtgenoot in Spanje. "Elke keer dat haar man weg keek, de kinderen in het zwembad lagen of een ijsje gingen halen, was ik aan het e-mailen of acquisitiegesprekken aan het voeren." Wendy lacht als ze zich herinnert dat ze op een terras naast het zwembad zat, eindelijk haar laptop uitzette, zuchtte en dacht, nu tijd voor een lekker biertje…en zich plots realiseerde dat het de laatste dag van haar vakantie was. “Het was volkomen belachelijk; Ik kon niet geloven dat ik niet had gemerkt dat ik mijn tijd met mijn gezin aan het verpesten was. Ik was zo gedesillusioneerd.” Toen ze thuiskwam, moest ze zich naar haar werk slepen. Ze voelde zich moe.

Nu, meer dan een decennium later, heeft Wendy haar uit-strategie geperfectioneerd. Met haar zes tips schakel je tijdens een heerlijke vakantie helemaal uit en ga je geïnspireerd en energiek weer aan het werk.

Maak jezelf gedeeltelijk overbodig

Een geweldige vakantie begint met de juiste voorbereiding. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie ook tijdens jouw afwezigheid goed blijft draaien? Door jezelf continu af te vragen of jij de enige bent die de taak kan uitvoeren? We denken vaak van wel maar dat is natuurlijk niet zo. Kijk naar alle grote bedrijven…die CEO’s doen echt niet het werk dat jij elke dag doet.Wat echt tijdens jouw vakantie moet gebeuren, bekijk je kritisch wat kan je doen en wat draag je over naar anderen in je team. Daar kan je mee beginnen als je terugkomt van vakantie en bij alles wat je hebt gedaan denken: hoe kan ik zorgen dat ik dat volgend jaar niet meer hoef te doen. Reken er maar op dat jouw bedrijf er ook door gaat groeien want jouw aandacht kan daardoor naar andere dingen. 

Elk jaar de lengte van jouw vakantie verlengen

Hoe gezond is jouw organisatie? Stel het op de proef door op vakantie te gaan. “Bij het opschalen moet je in ieder geval twee weken kunnen pauzeren zonder je bedrijf in gevaar te brengen”, legt Wendy uit. Als je opschaalt, neemt je elk jaar langere vakanties om te testen of jouw bedrijf zonder jouw inzet blijft draaien. Naast dat het een goede gezondheidsindicator van je bedrijf is, is het voor ondernemers belangrijk om regelmatig pauze te nemen omdat de zaken in perspectief te zien. “Het hele jaar door wil ik mijn bedrijf naar een hoger niveau tillen. Ik wil harder, beter, sneller, sterker werken. Maar als ik terug ben van vakantie, kan ik een stapje terug doen en het grotere geheel beter overzien”

Wil je een maand vakantie, neem dan 6 weken vrij

“Ik neem nu altijd 6 weken vrij tijdens de zomervakantie van de kinderen.” De truc is om de eerste week te gebruiken om de laatste stukjes werk af te werken. “Maak aan het eind van de eerste week een prioriteitenlijst, zodat je precies weet waar je moet beginnen als je weer aan het werk gaat. Je zult zien dat wat je prioriteit geeft voordat je op vakantie gaat versus terugkomst, heel anders kan zijn. Laat daarna alles vallen, schakel uit en geniet van een ontspannende vakantie van 4 weken. Als je de laatste week gebruikt om langzaam in de werkmodus te komen, vermijd je een na-vakantie-blues. Wat nog belangrijker is, het stelt je in staat om bij te praten, zodat je de volgende maandag aan het werk kunt.

Stel een afwezigheid in en negeer je inbox
Om echt uitgerust weer aan het werk te gaan, is het inrichten van de juiste out-of-office cruciaal. Met ‘juist’ bedoelen we dat het de verwachtingen managet. De boodschap moet simpel en duidelijk zijn: u kunt mij bereiken, maar uitsluitend voor belangrijke zaken. Voor de rest kunt u mijn collega mailen. Wendy: “Ik geef mijn contacten altijd de mogelijkheid om mij via mijn telefoon een bericht te sturen als het dringend is, maar ik ontvang zelden berichten. Mensen respecteren elkaars vrije tijd. Dat is leuk om te ervaren.” Bespaar jezelf en jouw collega werk door jouw klanten tot actie te roepen – zij doen dit alleen in geval van nood. “Toen we kleiner waren deed ik als volgt: ik nam zes weken vrij maar  schreef dat ik drie weken weg was. Na drie weken nam ik een dag de tijd om de salarissen van mijn werknemers te betalen, mijn belastingen te doen en mijn belangrijkste e-mails te lezen. Dan veranderde ik mijn terugkeerdatum naar drie weken vanaf dan.”

Gebruik jouw vakantie om te evalueren
Een lange pauze is de perfecte gelegenheid om even stil te staan ​​bij hoe het gaat. Veel beter dan, laten we zeggen, het einde van het jaar. December is een drukke maand, dus neem tijdens je vakantie de tijd om jezelf af te vragen of je tevreden bent met wat je dat jaar hebt bereikt en met hoe het bedrijf groeit. “Je eigen kracht is de grootste zwakte van het bedrijf, en je merkt de zwaktes van je bedrijf pas als je er even tussenuit gaat.” Gebruik de rest van het jaar om die dingen op te poetsen en te verbeteren. “Mijn bedrijf liep nog op rolletjes toen ik terugkwam van mijn vakantie”, legt Wendy uit. Maar ze merkte wel dat ze achterliepen met acquisitie. “De focus kwam te liggen om het sales stuk echt over te dragen en lopende dat jaar bezig te zijn met het overdragen en steeds beter maken van de sales in mijn teams.”

Geef jezelf een bonus als je bedrijf nog springlevend is als je terugkomt
Als jouw bedrijf bij terugkomst nog intact is, betekent dit dat je uitstekend werk hebt geleverd. “Beloon je harde werk met een bonus -hahaha. Het helpt je de volgende vakantie te financieren en het is een geweldige stimulans om het de volgende keer nog beter te doen.”

“Plan dus nu alvast je verlof voor volgend jaar en neem dit jaar om je organisatie voor te bereiden op je afwezigheid! Laat mij even weten of het gelukt is op wendy@viepeople.com dan krijg je van ons een stimulerend kadootje opgestuurd - hahaha. Dit is jouw eerste vakantie-bonus.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen