“Jij vliegt toch ook niet meer?” - Hoe ga je om met duurzaamheid binnen bedrijven

Organisatie & Teams

December 15, 2023

“Jij vliegt toch ook niet meer?” - Hoe ga je om met duurzaamheid binnen bedrijven

Organisatie & Teams

December 15, 2023

“Jij vliegt toch ook niet meer?” - Hoe ga je om met duurzaamheid binnen bedrijven

Organisatie & Teams

December 15, 2023

Ontdek hoe VIE People inflatiecorrectie aanpakt met eenmalige vergoedingen, coaching en kennisdeling.

B Corp

VIE People is een B Corp. Zoals met zoveel certificeringen, is dat een behoorlijke papieren tijger. Maar eentje die de inspanning meer dan waard is. Omdat het ons helpt om keuzes te maken die bijdragen aan een betere wereld. Als collega’s met ook nog een leven buiten de B-corp, komt het onderwerp regelmatig ter tafel. Wat doe jij? En vooral ook: wat laat jij?

Het heeft vaak iets ongemakkelijks. Gesprekken krijgen al snel het volgende patroon:

De een: “Ik heb besloten om niet meer onnodig te vliegen”.

De ander: “O ja, dat zou ik eigenlijk ook moeten doen, maar ja... Heb jij trouwens nog steeds  je openhaard aan? Dat zou je dan toch ook niet meer moeten doen?”

De een: "Ja, die haard wel, maar we hebben geïnvesteerd in een hele dure en efficiënte kachel. Dat scheelt toch. En we rijden elektrisch. Bovendien: als ik zie wat de vrachtschepen in het kanaal naast mijn huis uitstoten dan denk ik: laat ze daar eerst maar eens wat aan doen…”

Voor je het weet zit je elkaar de maat te nemen of raak je juist ontmoedigd. 

Transitie naar een andere omgang met het ecosysteem is een grote opgaaf. Ook als het gaat om duurzaamheid binnen bedrijven. Uit de transitiekunde blijkt dat het doorbreken van vaste patronen helpt om te denken in netwerken, sociale normen en omgevingsprikkels. Niet: vakantieschaamte aanpraten aan individuen. Wel: kijken hoe collectieve normen, conventies en prikkels kunnen veranderen. Dat moet aan de vraag- én aanbodkant: we hoeven bijvoorbeeld niet per se minder met vakantie, maar wel anders. [Bron: NRC 11 augustus 2023 Wouter van Noort]

Duurzaamheid binnen bedrijven

De ongemakkelijke gesprekken hebben ook hun waarde, langzaam worden we ons bewust van veranderende collectieve normen: wat is normaal? En vooral ook: wat zou je anders kunnen en willen doen? Dit geldt voor het individu, maar ook voor de visie over duurzaamheid binnen het bedrijf. 

Voor mij persoonlijk betekent het: niet altijd automatisch voor de makkelijkste weg kiezen. Dus juist wel moeite doen terwijl het ook makkelijker kan.

Klein voorbeeld: ik koop mijn boeken niet meer bij Bol.com, maar ik fiets naar de lokale boekhandel. En eenmaal gelezen, geef ik mijn boeken door. Niet om mezelf heilig te verklaren. Maar omdat ik zo van de plaatselijke boekhandel houd, waar ontzettend aardige en kundige mensen werken, die ook hun hypotheek moeten betalen. En waar ik altijd mooie gesprekken mee voer: echt contact van mens tot mens: goud waard en dus ook dat tochtje op de fiets door de regen.

Tips voor duurzaamheid binnen bedrijven

  1. Maak het bespreekbaar door te vragen wat iedereen wel of niet doet. 
  2. Wat doe jij als werkgever? Vlieg je als Sales lead de hele wereld over of kan dat bijvoorbeeld ook online? 
  3. Welke vooroordelen hebben jullie als bedrijf als het gaat om duurzaamheid? Wanneer vinden jullie het goed (genoeg).

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen