Waarom we toch nog trappen in de simpele trucjes van internetfraudeurs

Werkprofessor

March 15, 2021

Waarom we toch nog trappen in de simpele trucjes van internetfraudeurs

Werkprofessor

March 15, 2021

Waarom we toch nog trappen in de simpele trucjes van internetfraudeurs

Werkprofessor

March 15, 2021

Waarom we toch nog trappen in de simpele trucjes van internetfraudeurs

Werkprofessor

March 15, 2021

“Klik nooit meer op een URL, dan weet je zeker dat het niet fout gaat.” De gast in de werkprofessor deze week is Marianne Junger, hoogleraar Cyber Security and Business Continuity aan de Universiteit Twente. Nooit meer op een link klikken is natuurlijk geen realistische tip, maar het zou wel een oplossing zijn. Welke tips zijn wel haalbaar en welk gedrag zit daarachter? 

Marianne Junger neemt ons weer een stap verder mee in de wereld van Cyber Security. Het bijzondere is eigenlijk dat we heel veel nog niet weten en maar heel weinig cijfers hebben. “Als je kijkt naar cijfers over inbraak weten we veel, maar over dit onderwerp houden we veel minder bij”. Dit is een van de zaken waar Marianne zich hard voor maakt, de boodschap aan ondernemers is dan ook duidelijk: doe aangifte als je te maken hebt gehad met Cybercriminaliteit.

Voorkomen dan beter dan genezen

In de podcast met Rutger Leukfeldt zijn al tal van tips gegeven ter voorkoming van Cybercriminaliteit. Marianne vult nog een aantal tips aan en benadrukt in de podcast het belang van voorkomen. Zodra je gehackt of aangevallen bent is het erg moeilijk om het probleem op te lossen. Je weet ook niet altijd of bijvoorbeeld het betalen van een geldbedrag je problemen oplost.

We negeren de waarschuwing

“We hebben nog niet goed geleerd hoe we de preventie vorm moeten geven”, daar zit de kern van het probleem volgens Marianne. Het heeft deels te maken met het aantal meldingen en waarschuwing dat we krijgen, daar draagt deze podcast misschien ook weer aan bij. Marianne legt het belang uit van nadenken over waarschuwingen. Als we continu waarschuwingen krijgen, maar niet zien dat er echt een probleem is gaan we die negeren, dat is normaal. De oplossing is tweeledig: geef alleen waarschuwingen als het realistisch en relevant is en deel informatie over hacks en problemen als die voorkomen. Met die zaken kan het gevoel van urgentie worden vergroot.

Links

Meer over Marianne Junger vind je hier

Podcast aflevering met Rutger Leukfeldt

Cybersecurity termen uitgelegd

Hoe veilig ben jij op het internet?

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen