‘Mensen kunnen prima zelf inschatten bij welke vergadering ze wel en niet moeten zijn’

Werkprofessor

June 25, 2024

‘Mensen kunnen prima zelf inschatten bij welke vergadering ze wel en niet moeten zijn’

Werkprofessor

June 25, 2024

‘Mensen kunnen prima zelf inschatten bij welke vergadering ze wel en niet moeten zijn’

‘Mensen kunnen prima zelf inschatten bij welke vergadering ze wel en niet moeten zijn’

Werkprofessor

June 25, 2024

Vierdaagse werkweken, kantoorloze bedrijven en zelfsturende teams. Ondernemer Daan Dohmen heeft er ervaring mee bij zijn bedrijven. In de nieuwste aflevering van De Werkprofessor deelt hij zijn lessen.

Vergaderingen. Daan Dohmen weet hoe zijn medewerkers er soms mee worstelen. Soms zitten er vijf, tien of zelfs vijftien mensen aan tafel. De helft of meer zegt helemaal niks, maar zit er wel braaf bij omdat dat wordt verwacht. Vervolgens gaat iedereen weer verder en moet het echte werk ‘s avonds op de bank nog gebeuren.

‘Als je gaat kijken hoeveel van die vergaderingen eigenlijk nodig zijn, dan blijkt dat mensen prima zelf kunnen inschatten waar ze wel en niet bij moeten zijn’, zegt Dohmen in De Werkprofessor.

Dohmen heeft twee technologiebedrijven in de zorg opgezet en succesvol verkocht. De laatste was Luscii. Ook is hij bijzonder hoogleraar Digitale Transformatie in de Zorg aan de Open Universiteit en is hij co-auteur van het boek Green On, over de leukste en productiefste manieren van werken op basis van de principes van de special forces.

In de podcast deelt Dohmen zijn ervaringen met nieuwe werkmodellen, zoals vierdaagse werkweken, kantoorloze bedrijven en zelfsturende teams. Hij benadrukt daarbij het belang van autonomie voor werknemers en duidelijke doelen, normen en waarden.

‘Wij hadden in mijn vorige bedrijf een commissie over wie de eerste en tweede klas mocht reizen’, zegt Dohmen. Sommige mensen waren het niet eens met die beslissing. Dat leidde tot discussie. ‘In het bedrijf waar ik nu werk hebben we gewoon gezegd: joh, bepaal dat lekker zelf. Dan blijkt dat mensen prima die keuze zelf kunnen maken.’

Drie takeaways uit deze podcast:
  1. Vierdaagse werkweek – Bedrijven die een vierdaagse werkweek hebben ingevoerd, zien een significante stijging in medewerkerstevredenheid en productiviteit.
  2. Autonomie en vertrouwen – Het loslaten van traditionele structuren en het geven van meer autonomie aan werknemers leidt tot betere beslissingen en een leukere werkplek.
  3. Duidelijke doelen en waarden – Het hebben van heldere doelen, normen en waarden helpt werknemers om zelfstandig betere keuzes te maken en draagt bij aan een sterkere bedrijfscultuur.

Links

Vorige aflevering met Daan Dohmen ‘Werken als een commando, dat kan jij ook’

Meer over Daan Dohmen

Bekijk hier het boek ‘Green on - De leukste en meest productieve manier van werken op basis van principes van de special forces’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen