AI groeit, maar mensen ga je niet vervangen

Werkprofessor

November 27, 2023

AI groeit, maar mensen ga je niet vervangen

Werkprofessor

November 27, 2023

AI groeit, maar mensen ga je niet vervangen

Werkprofessor

November 27, 2023

Drie jaar geleden namen we met Maarten Steinbuch een van de eerste Werkprofessor podcasts op met de titel ‘hoe je bij kunt blijven in een wereld die exponentieel sneller leert dan jijzelf’. Tijd om bij te praten met Nederlands best geïnformeerde professor op het gebied van de relatie tussen technologische verandering en de rol van leiderschap en werk.

Vandaag bespreken we met Maarten welke vaardigheden jij als leidinggevende nodig hebt om technologische verandering op de werkvloer echt om te zetten in vooruitgang? Maarten Steinbuch is een Nederlands wetenschapper op het gebied van hightech systemen, ondernemer en communicator. Hij is universiteitshoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij de leerstoel Systems & Control bekleedt

De sleutel tot de toekomst

Een ding dat Maarten heeft geleerd sinds de laatste keer dat hij te gast was bij de Werkprofessor, is dat menselijk gedrag toch wel heel bestuurbaar is. De technologie gaat heel snel, de technologische ontwikkelingen gaan nog steeds exponentieel, maar uiteindelijk is het gedrag van mensen dat bepaalt hoe de maatschappij ten goede gaat veranderen. 

Maarten ziet dat veel bedrijven worstelen met het feit dat ze data hebben over bijvoorbeeld producten, klanten en diensten, maar dat zij nog niet goed weten wat ze hiermee moeten als je kijkt naar AI. Hij verwacht dat over een paar jaar Chat GPT machines niet alleen documenten kunnen genereren en onze efficiëntie kunnen verhogen, maar dat ze ook een relatie kunnen leggen met het verzamelen van data en zinvolle dingen met die data kunnen gaan doen.

Takeaways

  • De meeste doorbraken ontstaan omdat mensen samen in iets geloven. AI groeit, maar mensen ga je niet vervangen. 
  • Vraag jezelf niet als eerste af ‘wat kan technologie voor ons betekenen’, maar draai de vraag om. ‘Wat vinden jij en jouw medewerkers belangrijk? Wat is de essentie van hoe wij met elkaar omgaan?’ Zorg ervoor dat je dat behoud en kijk dan daar de overige denken welke technologische oplossingen je daarvoor kan vinden. 

Links

Werkprofessor aflevering: ‘Hoe je bij kunt blijven in een wereld die exponentieel sneller leert dan jijzelf’ 

TV commercial Mercedes-Benz

Alzheimerpatiënt 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen