Hoe je bij kunt blijven in een wereld die exponentieel sneller leert dan jijzelf

Werkprofessor

June 8, 2020

Hoe je bij kunt blijven in een wereld die exponentieel sneller leert dan jijzelf

Werkprofessor

June 8, 2020

Hoe je bij kunt blijven in een wereld die exponentieel sneller leert dan jijzelf

Werkprofessor

June 8, 2020

Hoe je bij kunt blijven in een wereld die exponentieel sneller leert dan jijzelf

Werkprofessor

June 8, 2020

Als een zelfrijdende auto in Amerika een ongeluk krijgt, kan de zelfrijdende auto in Nederland daar iets van leren. Bij mensen werkt dat niet zo, wat wij leren in ons leven kun je niet zomaar overzetten op iemand anders. Systemen worden complexer, wat doen we daarmee?

Het inzetten van een holistische blik om complexe systemen te ontrafelen

Maarten Steinbuch, hoogleraar Systeem en Regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, ondernemer en spreker over robots en zelfrijdende auto’s neemt ons mee in de wereld van complexe systemen en robotica. Wendy van Ierschot, podcast maker voor BNR, ondernemer (VIE People) en investeerder (VIE Tech Capital) zoekt in haar podcast naar het antwoord op de vraag: wat kan wetenschap, die verbonden is aan menselijk gedrag, ons brengen ter inspiratie en hoe krijgen we daarmee een voorsprong in het gewone bedrijfsleven?

“Mijn vakgebied van regeltechniek wordt overal steeds belangrijker”; zegt Maarten Steinbuch. De systemen worden steeds complexer en ondernemers moeten gaan kijken naar een totaalplaatje. Zelfs de grasmaaier is een zelfsturend systeem geworden. Als ondernemer moet je ook kijken naar hoe jouw bedrijf in een complexer systeem opereert. Net als de grasmaaier. Wie zijn allemaal mijn stakeholders en hoe hebben die met elkaar te maken? Hoe komen mijn medewerkers aan hun informatie? In de podcast worden concrete voorbeelden gegeven van hoe je dat doet.


Kennis wordt waardeloos, hoe blijf je als bedrijf dan waarde toevoegen?

Steinbuch:”over twintig jaar is kennis waardeloos, iedereen kan kennis dan razendsnel in huis halen”. De kennis zelf is niet onderscheidend, maar hoe je het inzet wel. De kennis groeit exponentieel, maar wij kunnen als mens niet mee. Hoe ga je als bedrijf daarin mee? Leer je in deze podcast.


Tijd voor een heroriëntatie op jouw product en de strategie

Veel van het werk zal vervangen gaan worden door robotica, maak daar gebruik van en richt je bedrijf zo in dat het zich hierop kan aanpassen. Stel jezelf de vraag of de hardware van jouw product uniek is, en of iemand anders dat kan namaken. Vraag jezelf vervolgens wat de software component van jouw product is en kijk of je een deel van jouw omzet kan heroriënteren naar je software. Kun je geld verdienen aan de services rondom je product, meer dan aan het product zelf?

Meer weten over dit onderwerp? Luister de podcast op jouw favoriete podcast platform en bekijk onderstaande links. Vragen of input voor de podcast? Neem contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.


De tips uit deze podcast

  1. Leer nadenken op systeemniveau.
  2. Denk na over werk dat vervangen gaat worden door robotica en maak gebruik van de toepassingen van robotica op de werkvloer.
  3. Werk naar een propositie waarin je software of service tot je product kunt maken.

Links

https://steinbuch.wordpress.com/

https://www.tue.nl/en/research/researchers/maarten-steinbuch/

https://eindhovenengine.nl/

https://fd.nl/auteur/maarten-steinbuch

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen