Fabienne Chapot over de wetenschap achter haar succes

Werkprofessor

April 11, 2022

Fabienne Chapot over de wetenschap achter haar succes

Werkprofessor

April 11, 2022

Fabienne Chapot over de wetenschap achter haar succes

Fabienne Chapot over de wetenschap achter haar succes

Werkprofessor

April 11, 2022

Vandaag te gast, Fabienne Chapot die het gelijknamige kledingmerk Fabienne Chapot opzette en naar succes leidde. Als investeerder, ook in de kledingbranche weet ik, Wendy van Ierschot, als geen ander hoe moeilijk het is om in de kleding retail echt succesvol te zijn. Iedere vrouwelijke ondernemer kent dit merk. Dat is een prestatie op zich.

Fabienne Chapot begon haar carrière na haar studie communicatiewetenschappen bij een reclamebureau, maar kwam al snel tot de conclusie dat ze liever voor zichzelf werkte. Haar passie lag bij tassen en accessoires, maar de droom om ook kleding te ontwerpen was toen al aanwezig.

Ego
Fabienne Chapot zette in record tempo een kledingmerk in de markt dat aanslaat. Ze zijn in zes jaar vertienvoudigd in omzet en afgelopen twee jaar in de corona tijd twee keer 50% gegroeid, in de kleding retail. Echt een prestatie.

Fabienne is van mening dat je met zelfvertrouwen en de juiste mensen ver kan komen. “Met de juiste mensen gaat mij dat lukken. Ik denk dat ik een karakter heb dat ik continu blijf doorzetten en niet opgeef. Misschien weet ik wel wat de klant wilt. Dat is een stukje zelfvertrouwen en een stukje eigenwijs zijn”.

Daarnaast heb je volgens de onderneemster een team nodig dat goed samen kan werken en het allerbeste uit elkaar wilt halen. Geef je werknemers zelfvertrouwen zodat zij denken ik kan dit. En geef zelf het voorbeeld! Veeg je ego van tafel, durf kwetsbaar te zijn en sta open voor feedback.

Het bouwen van een goed team met de beste mensen

Fabienne legt uit dat er zo verschrikkelijk vele disciplines bij komen kijken. Het gaat niet alleen maar over het maken van een mooie collectie, maar je moet ook zorgen dat de kwaliteit goed is, de distributie op orde moet zijn, finance, marketing en e-commerce, sales en je eigen winkels. Zes jaar geleden heeft Fabienne haar kleding gelanceerd en nu pas heeft zij het gevoel dat zij op iedere discipline de juiste mensen aan boord heeft.

Een aantal weken geleden was Wim Gijselaers te gast in de Werkprofessor. Hij onderzocht of een team met alleen maar afgestudeerden Harvard-studenten een garantie was voor succes. Het bleek van niet.

Volgens Fabienne gaat het er niet om of iemand een Universitaire opleiding heeft afgemaakt. “Het is belangrijk dat je bij al die verschillende disciplines kijkt welke persoon het allerbeste is voor die functie. En als dat, betreft het salesteam, iemand is die dat van de straat heeft geleerd bij wijs van spreken, dan heb ik helemaal niks aan een Harvard afgestudeerd persoon. Maar op een ander vlak, waar we meer strategisch moeten nadenken over hoe wij de wereld gaan veroveren, dan heb je wel weer een andere denkwijze nodig”.

Schets per discipline een goed profiel.

Benieuwd wat Fabienne Chapot nog meer te vertellen heeft over haar ervaring als ondernemer? Luister dan de nieuwste episode van de Werkprofessor Podcast.

Links

Meer over Fabienne Chapot

Check hier de webshop van Fabienne Chapot

Podcast aflevering met Wim Gijselaers

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen