Zorgen slimme mensen voor slimme besluiten?

Werkprofessor

February 28, 2022

Zorgen slimme mensen voor slimme besluiten?

Werkprofessor

February 28, 2022

Zorgen slimme mensen voor slimme besluiten?

Werkprofessor

February 28, 2022

Het ideale team samenstellen als je alle keuze van de wereld hebt? Dan kies je natuurlijk voor een team met alleen maar de beste mensen. Makkelijk zat en garantie voor succes! Maar is dat wel zo?

Wim Gijselaers is momenteel hoofd van Onderwijsonderzoek bij de afdeling Onderwijsonderzoek en -ontwikkeling, School of Business and Economics, Universiteit van Maastricht in Nederland. Zijn onderzoeksinteresses omvatten leiderschapsontwikkeling,  leren op organisatieniveau, teamleren en expertiseontwikkeling. Eerdere onderzoeksprojecten omvatten: Inzicht in de impact van leercultuur op professionele prestaties en teambeslissingen, leiderschapsgedrag en teamleren, en cognitieve benaderingen van leiderschapsontwikkeling. Zijn onderwijs ontwikkelingswerk richtte zich op de verdere ontwikkeling van Probleemgestuurd Onderwijs in het Bedrijfsonderwijs

Het beste team

Als je de beste mensen kan uitkiezen voor jouw team, zou dat dan ook het belangrijkste criterium voor jou zijn? “Nee”, zegt Wim stellig. “Om een lang verhaal kort te maken, als ik nieuwe mensen in dienst neem stel ik ze de vraag of ze aan muziek doen. Als het antwoord daarop nee is, dat ze wel aan topsport doen, dan begin ik al te twijfelen. Het is een soort naïeve theorie. Ooit ben ik zo begonnen om mijn groep samen te stellen en dat heeft zijn waarden bewezen”, aldus de hoogleraar.

Het begint Wim steeds meer te storen dat succes gekoppeld wordt aan de slimheid van individuen. Hij heeft gemerkt in zijn carrière dat het werken in een team ervoor zorgt dat mensen beter functioneren. “Dat is de sleutel tot succes. Slimheid draagt slechts een beperkte maten eraan bij”.

De rol van de leidinggevende

“Wat wij hebben onderzocht is dat teams die topprestaties leveren, dat kan bijvoorbeeld een nieuw product ontwikkelen zijn, in de productief conflict fase terechtkomen. Dit is een fase waarin je met elkaar in dialoog gaat. Jij zegt iets tegen mij en ik ben het daar niet mee eens. Maar ik wil je argument oppakken en kijken hoever we komen. Dan analyseren we jouw argumentatie en zetten we die van mij er tegenover. Langzaamaan ontdekken we dat het nieuwe idee een combinatie is van twee perspectieven. Teams die zo aan de slag gaan behalen betere prestaties. De leider kan dit beïnvloeden door bij de start van de dialoog ervoor zorgen dat iedere werknemer zich veilig voelt om van mening te verschillen.

Luister nu de podcast en ontdek het hele verhaal van Wim Gijselaers. Met passie en plezier deelt hij zijn ervaringen met jou.

Links

Meer over Wim Gijselaers

Vind hier artikelen van Wim

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen