Klaar voor groei, en je holiday, met een schaalbaar compensation & benefits model

Klaar voor groei, en je holiday, met een schaalbaar compensation & benefits model

In acht maanden tijd hebben we met succes samen met Sunweb een goed werkend compensation & benefits model neergezet en zijn zij klaar voor verdere internationale groei.

Klant

Sunweb Group

Uitdaging

Compensation & Benefits implementatie

Duur

8 maanden

In acht maanden tijd hebben we met succes samen met Sunweb een goed werkend compensation & benefits model neergezet en zijn zij klaar voor verdere internationale groei. 

It’s a Sunweb holiday” is wellicht een bekende tune die je vaak op tv en radio voorbij hoort komen. De naam is goed bekend als reisorganisatie, met verschillende merknamen die onderdeel uitmaken van Sunweb Group. Maar een klassiek reisbureau is Sunweb al lang niet meer. Wij boeken onze reizen en alles daaromheen online. Om dat voor haar klanten te kunnen faciliteren verandert en opereert Sunweb meer als een e-commerce organisatie, die je naast een spetterende reis ervaring ook een geweldige online ervaring voor, tijdens en na je reis aanbiedt. 

Met kantoren in zes verschillende landen en een verandering naar een meer online e-commerce organisatie kwam Sunweb er niet langer uit met hun bestaande salaris framework en salarisverhoging model. Er was een sterke wens voor een goed ingericht compensation & benefit model, passend in verschillende landen, om klaar te zijn voor verdere internationale groei. Wij hebben die opdracht met beide handen aangepakt.

Projectdoelen

De doelen voor dit project hebben wij samen met Sunweb geformuleerd. Die zijn:

  1. We creëren een compensation & benefits visie en design principles voor passend op alle kantoren
  2. We benchmarken alle salarissen en creëren vanuit die benchmark een een nieuw Salary Framework
  3. We leveren een salarisverhoging methode op passend bij de visie en organisatie, gestuurd door ontwikkeling en niet door performance
  4. We creëren overzicht in de verschillende huidige benefits over de landen heen om dit te structureren.

De Design Principes die wij samen met het management van Sunweb hebben gecreëerd werken als een kapstok en geven ons en de stakeholders houvast gedurende de rest van het proces. De VIE manier van werken is op basis van co-creatie: Tijdens twee workshops waarin wij veel informatie bij het management hebben opgehaald, maar ook veel kennis over compensation & benefits hebben teruggegeven, hebben we samen de Design Principles opgesteld.

Parallel aan de workshops zijn we op de achtergrond gestart met benchmarken, het toetsen van de salarissen aan de markt. Dit levert je inzichten op over hoe je nu jouw werknemers betaalt, maar het geeft ook een geweldige bak aan data om een Salary Framework op te gaan stellen.

Daarnaast zijn wij in deze fase ook gaan nadenken over een innovatieve manier van salarisverhogingen, waarbij de ontwikkeling en groei van mensen beloond wordt en niet de opgeleverde performance. 

Een compleet compensations & benefits model 

Na acht maanden zijn alle doelen gehaald. Er staat een visie rondom compensation & benefits, maar nog belangrijker er staat een Salary Framework waarin alle bijna 200 rollen van Sunweb zijn ingeschaald. Daarnaast is dit Salary Framework met een innovatieve berekeningsmethode omgebouwd naar zes verschillende versies, voor elk land met een Sunweb kantoor één.

Een Salary Framework vertelt je wat de range is waarbinnen je kan groeien, maar nog niet hoe je die groei kan maken. Als antwoord op die vraag hebben wij een verhoging methode ontworpen waarmee werknemers salarisverhogingen kunnen verdienen op basis van hun groei- en ontwikkelstappen. Dit zorgt voor een meer ontwikkelgerichte cultuur, waarbij werknemers goed nadenken over hun ontwikkeling, hier constant mee bezig zijn en de leiding nemen in hun eigen ontwikkelproces. Sunweb krijgt hier vooruitstrevende, enthousiaste en bevlogen medewerkers voor terug.

Uiteindelijk hebben we alle doelen behaald en de ontworpen frameworks en werkwijzen geïmplementeerd.Sunweb is klaar om verder op te schalen. Een geweldige ervaring en voor VIE was het toch echt een Sunweb holiday.