Missie, visie en kernwaarden bepalen als katalysator voor succesvolle groei

Missie, visie en kernwaarden bepalen als katalysator voor succesvolle groei

Missie, visie en kernwaarden bepalen bij SADC na COVID. Samen sterker, met VIP als kompas. Groei in verbondenheid.

Klant

SADC (Schiphol Area Development Company)

Uitdaging

Kernwaarden en cultuurverandering

Duur

6 maanden

Wie zijn we nu? Wie willen we zijn en waar willen we naartoe? Vragen die herkenbaar zijn voor een organisatie na een periode van Corona. De komst van een nieuw directieteam was het uitgelezen moment voor SADC (Schiphol Area Development Company) om hier samen met VIE People mee aan de slag te gaan en dan met name de missie, visie en kernwaarden te bepalen. 

De People & Culture kick-off 

Een verandering van de cultuur na een periode van Corona, hoe pak je dit aan? Allereerst zijn we gestart met een organisatiebrede People & Culture kick-off. Hiermee scannen we de organisatie op drie focusgebieden: mensen, leiderschap en organisatiecultuur.

Uit deze scan haalden we bij SADC de volgende belangrijke punten:

  • Behoefte aan verbinding 
  • Het niet meer kunnen benoemen van de kernwaarden en beschrijven van de organisatiecultuur. 

We hadden hier dus te maken met een organisatie die door verschillende veranderingen opnieuw op zoek wilde gaan naar haar missie, visie en kernwaarden en haar vernieuwde identiteit. De identiteit van de organisatie is belangrijk voor het behalen van successen, het nemen van besluiten en het doen van de  juiste dingen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Kernwaarden zorgen voor verbinding wat weer bijdraagt aan de goede samenwerking met elkaar, maar ook met klanten. 

Workshop van individu, naar een team naar een winnend team

We zijn begonnen met de verbinding. Hoewel het jaarlijkse teamuitje heel gezellig kan zijn, is er meer nodig om elkaar echt goed te leren kennen. Eén van de tools die we bij SADC hebben ingezet, is het gebruik van de Facet5 persoonlijkheidsprofielen. De eerste stap was jezelf leren kennen. Wat zijn mijn drijfveren, mijn werkvoorkeuren, mijn valkuilen en wat voor een type leidinggeven ben ik? Dat heeft ervoor gezorgd dat mensen bewust werden van waar ze van nature goed in zijn en wat gewoonweg niet bij ze past, de welbekende energievreters. 

Tijdens een workshop met het team hebben we stap twee gezet en hebben we naast onszelf, elkaar ook echt leren kennen. We hebben de werkvoorkeuren van het team in kaart gebracht en hoe iedereen elkaar aanvult door het hebben van andere werkvoorkeuren.

Dit is goed bevallen en SADC vindt het ook belangrijk om regelmatig aandacht aan te geven en terug te laten komen.

Brainstormsessies met een kernteam

Oke, er was nu inzicht en ook meer begrip voor elkaars werkvoorkeuren en dus ook elkaars verschillen. Tijd voor de volgende stap! 

Met een team van medewerkers zijn we begonnen met het uitwerken van de kernwaarden. Tijdens een aantal brainstormsessies hebben we samen de kernwaarden bepaald. De directie heeft hier feedback op gegeven, maar het succes zit in de input uit de kern van de organisatie. Dit heeft geleid tot de kernwaarden: Verbindend, Innovatief en Professional, afgekort V.I.P. Buiten de projectgroep, herkende ook iedereen deze waarden. Spot on dus!

Kernwaarden onderdeel maken van HR

Kernwaarden bepaald hebben is een ding, maar het integreren en benutten is wat anders. Daarom hebben we inmiddels al een aantal HR-processen aangepast en de nieuwe kernwaarden hierin verwerkt. De kernwaarden zijn zo concreet dat we het makkelijk en snel hebben kunnen doorvertalen. 

Innovatief betekent voor SADC bijvoorbeeld kansen pakken en creëren, maar ook een fun en opvallend onboardingsproces. 

Professionaliteit uit zich in het nakomen van afspraken en je verantwoordelijk voelen voor je werk. 

Deze doorvertalingen geven inzicht in de verwachtingen die een organisatie heeft van haar medewerkers en hoe medewerkers kunnen bijdragen aan de strategische doelen. Uiteraard blijft dit dit een continu leer- en ontwikkelproces. 

Meer weten over kernwaarden? Lees de blog: ‘In 3 stappen de kernwaarden van jouw bedrijf bepalen’.

Klaar voor verdere succesvolle groei!

SADC heeft het afgelopen half jaar een hele mooie basis neergezet. De missie, visie en kernwaarden zijn duidelijk, liggen in lijn met het strategisch meerjarenplan en helpen de organisatiedoelen te bereiken. Ook binnen deze organisatie geldt dat een blijvende verandering tijd en continue aanscherping nodig heeft. We kijken nu al heel trots terug naar wat we samen hebben bereikt. Wanneer de kernwaarden en de cultuur verweven zijn in alle verschillende facetten binnen SADC en wanneer de mensen zich verbonden voelen met de kernwaarden en met elkaar, kunnen we met recht zeggen dat het een succes is! Alleen al de weg er naartoe heeft gezorgd voor verbinding.

Benieuwd waar we jou mee kunnen helpen? Neem gerust vrijblijvend contact op!