Leiderschapsontwikkeling met behulp van trainingen en workshops

Leiderschapsontwikkeling met behulp van trainingen en workshops

Als je als leidinggevende ook ineens HR-verantwoordelijkheden op je bordje krijgt, kan dat voelen als in het diepe springen zonder zwemdiploma. Want hoe ga je zonder ervaring medewerkers aansturen, onboarding doen en ontwikkelgesprekken voeren?

Klant

Hizkia

Uitdaging

Leiderschapsontwikkeling

Duur

2 maanden

Als je als leidinggevende ook ineens HR-verantwoordelijkheden op je bordje krijgt, kan dat voelen als in het diepe springen zonder zwemdiploma. Want hoe ga je zonder ervaring medewerkers aansturen, onboarding doen en ontwikkelgesprekken voeren? En dan komen zaken als ingrijpen als het niet goed gaat, medewerkers coachen en verzuim begeleiden, er ook nog eens bij kijken. Goed leidinggeven is niet iets wat je even snel erbij doet. Wat doe je dan? Je schakelt VIE People in om je te helpen met leiderschapsontwikkeling.

Bij het bedrijf Hizkia zijn we aan de slag gegaan met deze specifieke onderwerpen. Hizkia bedient musea en particuliere verzamelaars wereldwijd op het gebied van logistiek, kunsttransport en collectiebeheer. Ze hebben niet alleen kantoren in Nederland, maar in heel Europa.

Goed leidinggeven is niet iets wat je in één middag leert. Niet alleen is het belangrijk om kennis te hebben van HR-onderwerpen, je moet ook meer over jezelf leren. Wie ben jij als leidinggevende? Welke vaardigheden heb je en wat pas je toe in welke fase? Daarom hebben we vijf workshops van 3,5 uur ingepland waarin we aandacht besteedde aan de verschillende onderwerpen die te maken hebben met leiderschapsontwikkeling.

Het aanleren van praktische vaardigheden

We zijn begonnen met het delen van informatie en kennis over leidinggeven. Dit waren vraaggestuurde kennissessies waarin we het vooral belangrijk vonden om antwoord te geven op alles wat de leidinggevenden wilden weten.

Maar leidinggeven leer je natuurlijk vooral door te doen. We hebben daarom gesprekken geoefend met elkaar en met een acteur. Allerlei soorten situaties, die je ook op de echte werkvloer tegenkomt, kwamen voorbij in de rollenspellen. Dat waren vaak de rollen die uitdagend gedrag laten zien. Bijvoorbeeld heel dominant of juist heel stil en timide.

Tijdens het oefenen van deze praktische vaardigheden was vooral het ‘peer-effect’ in de groep heel waardevol. De groep kwam erachter dat ze tegen dezelfde struikelblokken aanliepen. Dankzij de gezamenlijke kennis en wijsheid was er veel ruimte om nieuwe skills te oefenen en aanleren.

Als People Partners zijn we altijd ook aanwezig op de werkvloer van onze klanten. Ook bij Hizkia. Hierdoor zagen we heel precies waar de leiderschapsontwikkeling lag en konden we de inhoud van de trainingen op maat maken. En ook na de trainingen bleven we aanwezig, waardoor we een soort on the job coaching konden toepassen. De kennis en ervaringen uit de workshops werd zo nog beter in de praktijk gebracht. Stond er bijvoorbeeld een gesprek met een medewerker op de planning? Dan was er altijd de mogelijkheid dat we in de voorbereiding naar het gesprek toe nog wat tips en tricks gaven.

Leiderschapsontwikkeling begint bij leidinggeven aan jezelf

In twee maanden tijd hebben we de leidinggevenden bij Hizkia geholpen met het ontwikkelen van leiderschapsskills. Waar het team eerst nog niet veel ervaring en kennis had op het gebied van HR, hadden ze na een paar weken genoeg competenties om ook in de praktijk het geleerde zelfverzekerd uit te voeren. Het was voor hen heel waardevol om te zien dat ook collega’s soms worstelen met de rol van leidinggevende. Toch bleek dat er veel collectieve kennis in huis was. Door dit te delen werden sommige uitdagingen ook gezamenlijk getackeld.

Bij leiderschapstrainingen zoals we die gegeven hebben bij Hizkia, is het belangrijk om eerst meer over jezelf te leren. Hoe zit je in elkaar en wat voor type leidinggevende ben je? Leidinggeven aan anderen begint tenslotte bij leidinggeven aan jezelf. Dat betekent ook dat je veel zal moeten leren over jezelf. En dat kan soms ook betekenen dat je naar bewust bekwaam gaat, maar ook dat je misschien dingen al kan, waar je je niet bewust van was. En dat zijn natuurlijk hele waardevolle lessen om te leren.