Helemaal helder HR-processen in kaart brengen

Helemaal helder HR-processen in kaart brengen

Chaos op de HR-afdeling door de groei van je scale-up? Geen zorgen, wij weten hoe je duidelijkheid schept. Start met alle HR processen in kaart brengen.

Klant

Clarify

Uitdaging

HR fundament in kaart brengen

Duur

6 weken

Duidelijkheid scheppen, dat is waar het om draait! Clarify heeft dat al helemaal onder de knie. Deze digitale topper werkt dagelijks samen met allerlei bedrijven om ingewikkelde informatie om te toveren tot visuele pareltjes. Ook intern zijn ze helemaal fan van heldere zaken, maar als je uit drie kleinere bedrijven bent ontstaan én stevige groeiambities hebt, kan je HR functie wel een goede wasstraat gebruiken. Dus om de boel op orde te krijgen zijn we begonnen met alle HR-processen in kaart brengen. 

Hoe start je met HR-processen in kaart brengen?

Clarify is sinds de samenvoeging flink aan het groeien en zij wilden daarvoor dan ook een solide HR fundament om stabiel verder te kunnen groeien. Wie beter dan onze geweldige people partner Chaja om ze daarmee te helpen. Gedurende 9 maanden heeft zij hen twee dagen in de week ondersteund met alle HR zaken om dat sterke fundament te realiseren. Zoals elke samenwerking zijn wij gestart met onze HR kick-off waarin we alle HR-processen in kaart brengen. Daarmee zorgen we voor focus en inzicht op wat prioriteit moet hebben, zowel vanuit het leiderschapsteam als vanuit de medewerkers. In een aantal stappen hebben wij een helder beeld gecreëerd van de organisatie:

  1. We doken in alles wat zwart op wit staat, van medewerkershandboek tot HR procedures en arbeidsovereenkomsten. Daarbij vroegen we iedereen die betrokken is bij HR om een vragenlijst in te vullen gebaseerd op de employee journey. 
  2. We organiseerden een sessie met het leiderschapsteam om erachter te komen hoe zij vonden dat het ervoor stond door vragen te stellen als: “Hoeveel van jullie medewerkers zou je vandaag weer met enthousiasme aannemen?” 
  3. Last but not least, we vroegen aan de mensen zelf hoe zij naar HR keken. We hebben ongeveer 20% van de medewerkers gesproken en hun mening gevraagd over onder andere interne communicatie, persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden, waar ze trots op zijn en wat ze zouden willen aanpakken. 

Dat leverde bergen aan data op. Meer dan genoeg input dus om een duidelijke roadmap op te stellen.

Alle wegen leiden naar de roadmap

Chaja is er samen met de frisse blik van een VIE collega voor gaan zitten om alle data door te kammen en de rode draad te vinden. Daaruit is een roadmap ontstaan. Daarin hebben we lange termijn doelen gesteld en ook een paar quickwins, dingen die zonder al te veel moeite een snel resultaat opleveren. Dit was bijvoorbeeld het introduceren van Officevibe om een beter beeld te krijgen van hoe de medewerkers in de wedstrijd zitten. Over het algemeen bleek de cultuur binnen Clarify al goed te zitten, de werknemers gaven hoge cijfers voor tevredenheid over de organisatie en persoonlijke ontwikkeling. Voor de aspecten waar nog winst op behaald kon worden hebben we vier adviezen uitgerold: 

  1. Definiëren wat talent betekent voor Clarify en wanneer een talent binnen de cultuur past. Hiervoor hebben we samen de kernwaarden verder uitgewerkt en een Recruitment Partner aangehaakt om de extra talenten te vinden die het team compleet maakten. 
  2. Erkenning en beloning passend maken voor de cultuur en de mensen. Hiervoor hebben we onder andere een nieuw salarishuis uitgerold. Zo zijn de stappen naar een volgende rol binnen het bedrijf en een bijpassend hoger salaris open en transparant. 
  3. De rol van People & Culture had verduidelijking nodig, zodat iedereen weet wie welke verantwoordelijkheden heeft en waar ze dus terecht kunnen met hun vragen. Hiervoor hebben we de nieuwe People&Culture manager handvatten gegeven om de procesomschrijvingen te verduidelijken. 
  4. In een constant groeiend bedrijf als Clarify, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Daarom moeten de HR processen doorlopend geëvalueerd worden en verstevigd waar nodig. Hiervoor hebben we gekeken naar standaardisering, met de kernwaarden van Clarify in gedachten.  

HR is weer in een helder daglicht gesteld

Nu we aan het einde zijn gekomen van (ons deel van) de roadmap is HR voor Clarify weer helemaal helder. Er is een nieuwe People & Culture  manager aangesteld die nu met een stevig fundament aan de slag kan en alle tools heeft om HR mee te laten groeien met het bedrijf. Dat allemaal voortgebracht uit het simpele begin van HR processen in kaart brengen. Dat is dan ook gevierd met een taart en een kaart vol met mooie bedankjes. Bedankjes zoals: 

“Heel veel dank voor alles! Ik heb van jullie mogen leren en heel prettig samengewerkt. Weet zeker dat andere scale-ups door het dak gaan met jullie hulp!” - [Paul Schilp, Managing Partner]

Ben jij zo’n scale-up die ook door het dak wil gaan? Laat ons jou helpen en neem contact op.

“Heel veel dank voor alles! Ik heb van jullie mogen leren en heel prettig samengewerkt. Weet zeker dat andere scale-ups door het dak gaan met jullie hulp!” - [Paul Schilp, Managing Partner]