Zo zet je placebo’s en nocebo’s in op de werkvloer

Werkprofessor

July 6, 2020

Zo zet je placebo’s en nocebo’s in op de werkvloer

Werkprofessor

July 6, 2020

Zo zet je placebo’s en nocebo’s in op de werkvloer

Werkprofessor

July 6, 2020

Het placebo effect maakt gebruik van positieve verwachtingen, bij het nocebo effect gaat het om negatieve verwachtingen. Dat zie je niet alleen in de medische wereld terug, maar zie je ook in het bedrijfsleven. Verwachtingen maken een belangrijk onderdeel uit van ons functioneren. Net zoals met het placebo effect in de medische wereld, kunnen we ook in het bedrijfsleven gebruik maken van die verwachtingen om functioneren te beïnvloeden. 

De rol van communicatie, verwachtingen en het hebben van een gezamenlijk doel zijn enorm belangrijk bij het placebo en nocebo effect. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, legt uit waarom en wat het verschil is tussen de placebo en nocebo en hoe je deze in kunt zetten voor je organisatie. Wendy van Ierschot, podcast maker voor BNR, ondernemer (VIE People) en investeerder (VIE Tech Capital) zoekt in haar podcast naar het antwoord op de vraag: wat kan wetenschap, die verbonden is aan menselijk gedrag, ons brengen ter inspiratie en hoe krijgen we daarmee een voorsprong in het gewone bedrijfsleven?

Onveilige werkomgeving

“Het placebo en nocebo effect maakt duidelijk wat een onveilige werkomgeving met mensen kan doen … we onderzoeken direct het negatieve effect dat het kan hebben op mensen” vertelt Andrea Evers over het onderzoek dat ze doet naar het placebo en nocebo effect. Het kan effect hebben op lichamelijke en cognitieve klachten, die zijn voor werksituaties erg belangrijk. Zo kun je dat andersom ook inzetten: hoe kun je een omgeving introduceren waar mensen met zo positief mogelijke verwachtingen binnenkomen, dan is de kans het grootste dat het bedrijf de vruchten kan plukken van die positieve verwachtingen. In de podcast wordt duidelijk hoe je dit in praktijk brengt.

Context is van groot belang

Voor het goed inzetten van het placebo en nocebo effect is context van essentieel belang. Neem het voorbeeld in het ziekenhuis, wanneer je daar voor het eerst binnenloopt. Andrea Evers beschrijft het belang van de omgeving, het geluid, licht, zelfs de geur, het heeft allemaal invloed op het vertrouwen dat de omgeving uitstraalt en de verwachting die daarbij past. Onderschat het belang van die omgeving niet, ook als die onbewust is; ook op de werkvloer geldt dat. Een slechte werksfeer bijvoorbeeld in een onderdeel van de organisatie kan zich heel snel uitbreiden naar de rest van de omgeving, grijp dus snel in, maar trap niet in de valkuil dat het neerzetten van een pingpong-tafel je problemen zou kunnen oplossen.

Hoe je de omgeving dan wel kunt beïnvloeden hoor je in deze podcast, die je luistert via jouw favoriete podcast platform. Bekijk de shownotes voor meer informatie en heb je vragen of input, neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com


Links:

https://www.andreaevers.nl/

https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/andrea-evers#tab-1

https://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/nwo/stevinpremie/evers-andrea-2019.html

https://www.youtube.com/watch?v=YRcrUgNBEic

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen