Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Werkprofessor

May 18, 2020

Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Werkprofessor

May 18, 2020

Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Werkprofessor

May 18, 2020

Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

Werkprofessor

May 18, 2020

Het zijn onzekere tijden. We zeggen het zo vaak tegen elkaar dat het inmiddels een cliché geworden is. Wat doet onzekerheid met mensen? En wat biedt houvast? Vandaag te gast bij Werkprofessor: Frenk van Harreveld, hoogleraar gedragsbeïnvloeding en verbonden aan Wetenschappelijke adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVM. 

Onzekerheid is niet alleen vervelend, het is ook ongezond. Dat blijkt uit een klassiek Amerikaans onderzoek van Judith Rodin en Ellen Langer naar de invloed van controlegebrek op de gezondheid. De ouderen in een verzorgingstehuis die meer controle hadden – bijvoorbeeld op hun maaltijdkeuze – hadden een minder grote kans om te overlijden dan de ouderen met minder controle.

Geen wonder dus, zegt Frenk van Harreveld, dat veel mensen massaal aan het hamsteren sloegen toen de lockdown werd aangekondigd. ‘Er is niks engers dan te worden blootgesteld aan een risico dat onzichtbaar is. Hamsteren, mondkapjes: in een pandemie geeft het mensen een gevoel van controle.’


Zekerheid uitstralen

Thuiswerken met jonge kinderen, inkomensonzekerheid, een ongewisse toekomst: veel werknemers worden momenteel op de proef gesteld. Als werkgever is het daarom belangrijk om vertrouwen en zekerheid uit te stralen.

Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan als er maar weinig zekerheden zijn. Zekerheid uitstralen betekent volgens Van Harreveld dan ook niet: jezelf stoerder voor doen dan je bent. Daar prikken mensen gauw genoeg doorheen en dat gaat weer ten koste van je integriteit. ‘Je kunt eerlijk zijn over de onzekerheden en toch helder zijn over je aanpak en de zekerheden die je wél hebt,’ aldus de gedragspsycholoog.


Orde en structuur

Nu zoveel zekerheden zijn weggevallen, is het belangrijk om vastigheden in de dag te bouwen: elke dag een wandeling maken bijvoorbeeld. Van Harreveld: ‘Als je ziet dat je werknemers het moeilijk hebben met thuiswerken, probeer ze dan te helpen met het aanbrengen van orde en structuur in de dag. In onzekere tijden biedt dat écht houvast.’


De tips uit deze podcast:

  1. Realiseer je wat onzekerheid met mensen doet;
  2. Communiceer met zekerheid; ook over de dingen die je niet zeker weet;
  3. Help je werknemers met het aanbrengen van orde en structuur.


Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen