Zo maak je onvergetelijke reclame

Werkprofessor

March 27, 2023

Zo maak je onvergetelijke reclame

Werkprofessor

March 27, 2023

Zo maak je onvergetelijke reclame

Werkprofessor

March 27, 2023

Zo maak je onvergetelijke reclame

Werkprofessor

March 27, 2023

'Foutje, bedankt', 'Goeiemoggel', 'Wij van WC-eend', 'Even Apeldoorn bellen', 'Ik heb nog zo gezegd geen bommetje!' of 'Niet omdat het moet, maar omdat het kan'. Het zijn stuk voor stuk uitdrukkingen uit reclamecampagnes die miljoenen Nederlanders kennen, en die zich verankerd hebben in onze cultuur. En dan zijn er ook nog reclames die zo grappig waren dat iedereen ze gelijk voor zich ziet (zoals 'Bedenk goed wat je met je laatste rolo doet'). Hoe verzin je zo'n impactvolle reclame, en wat maakt ze zo sterk? Jaap Toorenaar, onze gast van vandaag, ging in gesprek met de bedenkers van de succesvolle reclames. Hij is medebedenker van de Calvé pindakaas commercial met Evert van Benthem, en bedenker van herkenbare payoffs zoals die van NRC Handelsblad, slijpsteen voor de geest. Hij schreef het boek ‘Hoe verzinnen ze het? Bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord’.

Jaap Toorenaar is creatief directeur en tekstschrijver bij het Rotterdamse reclamebureau ARA. Hij zit bijna veertig jaar in het vak en heeft bekende zinnen op zijn naam staan, zoals ‘De maatschappij. Dat ben jij.’ voor Sire, ‘NRC Handelsblad.

Slijpsteen voor de geest’ en ‘ Een beter milieu begint bij jezelf’’ voor VROM. En hij was mede-bedenker van het reclamefilmpje met de jonge Evert van Benthem voor Calvé.

Vuistregels

Wie wil dat nou niet. Miljoenen mensen die jouw campagne kennen. Jaap heeft speciaal voor jou een aantal vuistregels op een rijtje gezet. Zo zorg jij ervoor dat jij misschien wel de volgende memorable reclame maakt!

“Begin bij het realiseren dat een memorable reclame maken verschrikkelijk moeilijk is. Vraag eens aan je buurvrouw wat voor reclame Ikea op de buis heeft gebracht. Niemand weet dat. Er is geen enkel automerk op dit moment waarvan jij de reclame spontaan kan noemen. Het komt allemaal uit het buitenland. Er zit geen begin van een rode draad in of een begin van een goed idee. Als je kijkt naar reclames die mensen onthouden hebben, dan werken ze eigenlijk altijd met een vaste hoofdpersoon. Net zoals televisieprogramma’s. Deze worden ook gepresenteerd door een vast iemand.”

Benieuwd naar de andere vuistregels en voorbeelden? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor Podcast.


Links

Bekijk hier het boek ‘Hoe verzinnen ze het? Bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord’

Meer over Jaap Toorenaar

Reclames die niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse taal

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen