Zo maak je dienend leiderschap toepasbaar

Werkprofessor

January 31, 2022

Zo maak je dienend leiderschap toepasbaar

Werkprofessor

January 31, 2022

Zo maak je dienend leiderschap toepasbaar

Werkprofessor

January 31, 2022

Rust, verbinding en vertrouwen, minder ziekteverzuim. Wie wil dat nou niet als resultaat in het bedrijf? Dienend leiderschap lijkt de heilige graal om dit te bereiken. Wetenschappelijk gezien is het al tal van keren onderbouwd en in Nederland is Dr. Inge Nuijten de expert op het gebied van dienend leiderschap.

Na drie cum laude mastertitels en diverse praktische opleidingen, zoals fitness- & personal trainer, heartmath en mindfulness, behaalde Inge Nuijten in 2009 haar PhD aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, op het onderwerp dienend-leiderschap. Daarnaast begeleidde ze een aantal golfteams naar landskampioenschappen.

In Nederland is Inge Nuijten de nummer 1 spreker op het gebied van dienend-leiderschap en bestsellerauteur van het boek 'Echte leiders dienen'.

Eigenbelang

Als leider de mens centraal zetten. Een fluitje van een cent toch? Helaas, dit valt vaak nog vies tegen. Tijdens een verzuimgesprek ziet Inge dat de leider vaak zijn eigenbelang voorop heeft staan. Men is nog niet bewust genoeg van hoe men met elkaar omgaat.

Dienend leiderschap is dus erg belangrijk! Het stelt de mens centraal die uiteindelijk in de organisatie de resultaten zal verwezenlijken. Daarnaast ga je als leider aan jezelf werken. Hier zal je energie van krijgen en vanuit daar ben je een inspiratie voor de medewerkers.

Wendbaar

In eerdere podcasts is er besproken dat innovatieve en succesvolle bedrijven succesvoller zijn omdat zij heel wendbaar zijn. Dat raakt ook sterk aan de rol van dienend leiderschap, omdat er dan ook gekeken wordt naar wat is er nodig en hoe kan men helpen.

Inge: “Als je wendbaar en innovatief wilt zijn dan vraagt dat van je dat je ervoor openstaat dat er hele andere dingen op je pad kunnen komen dan waar je tot nu toe mee bezig bent. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan en bereid zijn om te zien dat als iets anders is dan je had verwacht, dat je kan zeggen: ‘hé, ik heb voortschrijdend inzicht, het is wat het is, we gaan die andere kant op’. En dat vraagt ontzettend veel moed van een leider om toe te geven ‘o we hebben het verkeerd ingeschat’. Daarnaast mag men bij dienend leiderschap ook fouten maken. Je gaat mensen niet veroordelen of afstraffen. Hierdoor voelen zij zich veilig om hun kennis en inzichten met jou te delen en om informatie die misschien gevoelig ligt of tegenstrijdig is aan wat jullie altijd al dachten, ook te delen met je waardoor je weer betere beslissingen kan nemen”.

Benieuwd wat Inge nog meer te vertellen heeft? Luister dan de aflevering!

Links

Meer over Inge Nuijten.

Check hier het boek ‘Echte leiders dienen’.

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen