Zo herken je (in)effectieve thuiswerkers

Werkprofessor

March 7, 2022

Zo herken je (in)effectieve thuiswerkers

Werkprofessor

March 7, 2022

Zo herken je (in)effectieve thuiswerkers

Zo herken je (in)effectieve thuiswerkers

Werkprofessor

March 7, 2022

Sinds corona werken steeds meer mensen thuis. Er waren vooroordelen zoals: lopen mensen thuis de kantjes er niet van af? En starten ze wel gewoon om 9 uur? Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken gedaan zoals: welk type medewerker heeft eigenlijk baat bij thuiswerken? En kun je zomaar iedereen drie of vier dagen in de week laten thuiswerken? Hoe beïnvloed thuiswerken de hiërarchische structuur en hoe hou je het delen van kennis net zo goed als vroeger in de wandelgang gebeurde?

Katlijn Haesebrouck is docent Accounting & Information Management aan de Universiteit van Maastricht, School of Business and Economics. Katlijn haar expertise bestaat uit Management Accounting en controle op basis van de experimentele methode.

Onderzoek

In het onderzoek van Katlijn heeft zij zich gefocust op twee karaktereigenschappen. Bij allebei de groepen werd er gekeken waar de productiviteit hoger was. Op kantoor of toch thuis?

De eerste groep die werd onderzocht, waren mensen die heel ijverig en toegewijd zijn aan hun werk. Bij hun was er geen verschil in productiviteit. Zij kwamen even graag naar kantoor als dat zij thuiswerken.

Waar Katlijn wel een verschil zag, is bij de tweede groep. Deze bestond uit mensen die uit nature niet altijd even eerlijk zijn. Hier zag zij dat deze groep mensen liever thuiswerken. En dat kan een invloed hebben op hoe zij hun werk verrichten.

Verdeling

Over het algemeen ziet Katlijn dat men het liefst drie dagen naar kantoor gaat en twee dagen thuis werkt. Taken als brainstormen, coachgesprekken, teamwork, kennis delen en nieuwe taken ontvangen oefent men het liefst met elkaar op werk uit. Maar wanneer de werknemers zich moeten focussen of aan routine taken moeten zitten, werken zij liever thuis.  

In de podcast neemt Katlijn je verder mee in haar onderzoek. Benieuwd wat zij nog meer te vertellen heeft? Luister dan naar de nieuwste aflevering!

Links

Meer over Katlijn Haesebrouck

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen