“Zo doen we dat hier, en dat ga jij niet veranderen”

Werkprofessor

May 17, 2021

“Zo doen we dat hier, en dat ga jij niet veranderen”

Werkprofessor

May 17, 2021

“Zo doen we dat hier, en dat ga jij niet veranderen”

“Zo doen we dat hier, en dat ga jij niet veranderen”

Werkprofessor

May 17, 2021

Hardnekkige patronen zitten in elk team, verander dat maar eens. Die hardnekkige patronen bestaan door ongeschreven regels. Annemieke Figee en Leonie van Rijn schreven samen met boek: “Ongeschreven regels” over dit onderwerp en helpen met hun bedrijf Firijn organisaties in het simpel maken van complexe zaken in teams.

In 2012 begonnen Annemieke Figee en Leonie van Rijn hun samenwerking. Beide dames zijn psycholoog en teamcoach van achtergrond en richten zich nu op het helpen van organisaties. In 2015 schreven ze hun eerste boek ‘Groepsdruk’ en dat werd een groot succes. Nu richten ze zich in hun nieuwe boek op “Ongeschreven regels”. 

Goed of slecht

“Ongeschreven regels hebben altijd voor- en nadelen en pakken voor ieder team anders uit”, vertelt Annemieke ons. Dat houdt in dat we in dit onderwerp heel erg moeten kijken naar de situatie en de omstandigheden: geen enkel team is hetzelfde. Om ongeschreven regels boven tafel te krijgen en bespreekbaar te maken hebben Leonie en Annemieke een spel ontwikkeld met situaties. Wendy doet hierbij ook een boekje open over wat er op de kaartjes bij haar organisatie VIE People zou staan.  

Afstand nemen 

Als je leidinggevende bent en je merkt dat je team last heeft van ongeschreven regels “dan ben je geneigd om vooral op de inhoud te gaan zitten” legt Leonie uit. Wendy maakt de vergelijking met voetbal op het moment dat Leonie de oplossing hiervoor aandraagt: “ik moet gelijk denken aan voetbal, waarbij de beste spelers niet oog hebben voor de bal, maar juist bezig zijn met wat er in de rest van het veld gebeurd”. Wil jij weten hoe je dit in de praktijk toepast? Luister dan de hele podcast.

Links

Meer over Leonie en Annemieke

Het boek “Ongeschreven regels” 

Het spel dat in de podcast besproken wordt

 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.


Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen