Wat we kunnen leren van de maffia

Werkprofessor

May 9, 2022

Wat we kunnen leren van de maffia

Werkprofessor

May 9, 2022

Wat we kunnen leren van de maffia

Werkprofessor

May 9, 2022

Het zijn en blijven criminele organisaties: de maffia. Maar zonder dat we ons daar echt bewust van zijn hebben we het wel over zeer goed georganiseerde organisaties waar een gemiddeld bedrijf in Nederland nog een hoop van zou kunnen leren. Niet van de criminele kant, maar wel van de organisatorische kant tenminste dat vindt Jan-Joost Kroon, vandaag te gast in de Werkprofessor.

Jan-Joost Kroon is bedrijfskundige, presentator en organisatie adviseur. Daarnaast schreef hij het boek ‘van capo tot ceo’. Al meer dan 25 jaar is hij gefascineerd door de Italiaanse maffia. Gecombineerd met zijn werk zag hij voldoende inzichten van de maffia waar ‘normale’ bedrijven nog iets van kunnen leren.

Van capo tot ceo
Geraakt door (maffia)films is Jan-Joost tot nadenken gezet. Als bedrijfskundige vindt hij namelijk dat bedrijven nog veel kunnen leren van de maffia. Films waren een start voor het onderwerp van zijn boek, maar inhoudelijk heeft hij zowel Engels- als Italiaanstalige bronnen gebruikt. “Het boek is gebaseerd op echte bronnen en niet op Hollywood films”.

Een van de krachtigste dingen van de Italiaanse maffia is volgens Jan-Joost de communicatie. “Zij zijn heel kort bondig en punctueel. Het gaat er daar rechttoe rechtaan. Er is geen tijd voor discussies over de mail en iedereen in de CC die er ook nog iets van moet vinden”.

Het contrast binnen het bedrijfsleven en de maffia is groot. Binnen organisatie is transparantie en communicatie erg belangrijk. Als je wil dat mensen meer verantwoordelijkheid nemen leren wij, ook uit de wetenschap, dat je dan juist moet zorgen je mensen bij het grotere geheel betrekt. In tegenstelling tot de maffia waar je alleen een korte instructie ontvangt en waar er weinig tot geen transparantie is.

Kernwaarden

“De kracht van de maffia zit hem in de ideologie van hun organisatie. Vanuit de ideologie vloeien kernwaarden. Zij hebben van oudsher een eigen wereld waar binnen zij een soort alternatief zijn voor de overheid in Rome en Noord-Italië. Op die manier weten zij mensen aan zich te binden die  ook in dat geloven. Die niet het vertrouwen hebben in de mensen in Rome of de kapitaalkrachtige in Noord-Italië. Die kernwaarden zijn hoogover termen waar je op aanslaat of natuurlijk niet. Het zijn in ieder geval niet de marketingtermen die je normaal gesproken ziet in een organisatie”.

Benieuwd over welke kernwaarden het Jan-Joost heeft? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor!

Links

Meer over Jan-Joost Kroon

Zie hier het boek

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen