Wat doet jouw bedrijf om de wereld te redden?

Werkprofessor

January 4, 2021

Wat doet jouw bedrijf om de wereld te redden?

Werkprofessor

January 4, 2021

Wat doet jouw bedrijf om de wereld te redden?

Werkprofessor

January 4, 2021

Bedrijfsmodellen kunnen ingedeeld worden in twee categorieën: duurzaam en niet-duurzaam. Maar er is natuurlijk een transitie mogelijkheid en een overgangsperiode. Hoe weet je of je bedrijfsmodel duurzaam is? Hoe kom je in een transitie en wat moet je doen tijdens die overgangsperiode. Allemaal vragen waarop het antwoord gegeven wordt in deze aflevering van de Werkprofessor met Prof. Dr. Nancy Bocken.

Nancy Bocken is Nancy is professor in Sustainable business aan Maastricht University. Ze is ook Fellow op het Cambridge Institute for Sustainability Leadership. Nancy neemt ons mee in de duurzame en niet-duurzame bedrijfsmodellen die er bestaan.

Mijn product mag niet te goed zijn

Bij bedrijven die een product verkopen heerst altijd een discussie: hoe lang gaat het product mee en hoeveel mag het dan kosten voor de consument. Een model dat duurzaamheid niet in de hand werkt, want de grenzen op zoeken in kwaliteit om uiteindelijk zoveel mogelijk geld te verdienen levert veel afval op. Een makkelijke verandering kan zijn om naar een abonnementsmodel over te stappen, zelfs met een simpel product als een lamp. Dan heeft het bedrijf er baat bij om een zo duurzaam mogelijk product te maken en verdien je toch continu geld.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, je gooit niet zomaar je hele bedrijf om. Toch moet je ergens beginnen. Nancy geeft een tip die we vaker hebben gehoord bij het thema duurzaamheid: begin klein. “Start met een specifiek product en bouw dat in een duurzaam bedrijfsmodel, kijk of het aanslaat en leer daarvan” aldus Nancy. Op die manier leer je gaandeweg en werk je toe naar een complete duurzame organisatie.

Links

Meer over Nancy Bocken

Circular X - experimenteer met duurzame bedrijfsmodellen

Voorbeelden van bedrijven met een duurzaam bedrijfsmodel

https://www.circularx.eu/en/cases

www.homiepayperuse.com

www.vitsoe.com/eu

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen