Van perfectionisme naar optimalisme

Werkprofessor

October 2, 2023

Van perfectionisme naar optimalisme

Werkprofessor

October 2, 2023

Van perfectionisme naar optimalisme

Werkprofessor

October 2, 2023

Van perfectionisme naar optimalisme

Werkprofessor

October 2, 2023

Je onderneming naar grote hoogte brengen. Dit is je gelukt door hard werken, de lat hoog te leggen en …. Maar achter dit glanzende succesverhaal schuilt een uitdaging: het loslaten van de controle. De neiging om elk detail te willen beheersen, gedreven door het streven naar perfectie. Dit perfectionisme kan zowel een zegen als een vloek zijn. Het helpt ons vaak om door te zetten en onszelf te verbeteren en tegelijkertijd kan het ons in de weg komen te zitten.

Vandaag spreken we Liesbet Boone. Co-founder van Conundrum, leiderschapscoach. Zij deed onderzoek aan de Universiteit van Gent naar perfectionisme. Schreef het boek ‘Niet perfect, toch tevreden’. Waarin zij een model heeft ontwikkeld om perfectionisme kan opschuiven richting optimalisme. Beter omgaan met perfectionisme betekent niet dat je de lat lager hoeft te leggen. Wel dat je bewuster keuzes kunt maken en met meer voldoening kunt presteren.

Het onderzoek

Voordat Liesbet het boek schreef deed zij onderzoek naar perfectionisme. “Het waren twee studies die we een andere opzet hadden gegeven, die verrassende resultaten met zich meebrachten. Een van die studies was een dagboekstudie dus hoe is het met jouw perfectionisme gesteld? Daar hadden we studenten gevraagd om elke dag het perfectionisme niveau te meten. Wat we daaruit zagen is dat perfectionisme effectief niet enkel verschilt tussen personen, maar ook binnen personen verschilt. We zagen dat perfectionisme de ene dag hoger was dan de andere dag.”

Wat is perfectionisme
Volgens Liesbet wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen adoptief en maladoptief perfectionisme. Adoptief perfectionisme is het stellen van hoge standaarden en daar wordt vaak van gezegd dat is positief. Het maladoptief perfectionisme is meer zelfkritiek en zorgen en twijfels hebben en dat is vrij negatief.

“Wij zagen ook in het onderzoek, en dat was ook een van die verrassende resultaten, dat wanneer mensen hoge standaarden stellen dat er ook vaak zelfkritiek werd getriggerd of dat mensen daar ook negatieve uitkomsten mee ervaarden. Dat is het startpunt geweest voor het model dat we hebben ontwikkeld. We kijken niet naar hoe hoog die lat ligt, maar we stellen vooral de vraag: waarom leggen de mensen de lat zo hoog? En daar zit in grote mate het antwoord.“

Links

Meer over Liesbet Boone

Zie hier haar boek

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen