Van macht naar gezag

Werkprofessor

March 6, 2023

Van macht naar gezag

Werkprofessor

March 6, 2023

Van macht naar gezag

Werkprofessor

March 6, 2023

Stel je medewerker levert goed werk, maar doet precies wat hij zelf wil en gedraagt zich best asociaal. Hij vraagt om veel gunsten en jij blijft toe geven. Hoe kom je hier uit? We leven in een tijd waarin autoriteit niet meer vanzelfsprekend is en macht niet meer werkt. In een polariserende samenleving krijg je ook op de werkvloer lastige situaties te managen. Onze gast van vandaag is Quorry Schipshuis - Sax van der Weijden. Zij schreef het boek “Verbindend gezag voor leidinggevenden - van macht naar gezag.”

Quorry Schiphuis-Sax van der Weijden is opleider, trainer en coach van managers, rechters, inspecteurs en andere gezagsdragers. Ze houdt zich in internationale samenwerkingsverbanden bezig met Verbindend Gezag/ Connecting Authority.

Patronen doorbreken
Hoe kom je als leidinggevende uit vervelende patronen? Het eerste wat je volgens Quorry moet doen is erkennen dat je wat voelt. “Er zijn veel leidinggevenden die maar doorgaan en stappen over hun intuïtie gevoel heen. Het begint met er klopt iets niet. Als je dat erkent, dan is de vraag wat klopt er niet? Wat gebeurt er? Oh, ik heb het steeds met deze medewerker. Wat doet deze medewerker? En hoe reageer ik?”.

Vaak gebeurt er iets waar je het niet mee eens bent. Er wordt een grens overschreden. Pas dan gaat men eigenlijk pas op zoek naar wat is het patroon waar zij in zitten. 


Verbindend gezag

Verbindend gezag is de manier waarop je in een horizontale relatie van mens tot mens, dus niet van de ene mens boven de andere mens, tot actie komt. Tot dingen voor elkaar krijgen voor elkaar. 

“We hebben de term zelf gemaakt. Het was eerst ‘nieuwe autoriteit’ of ‘geweldloos verzet’, maar alle twee de termen gelden niet voor leidinggevenden in de hulpverlening jeugd. Hier komt het concept vandaan.” 

Links

Bestel hier het boek ‘Verbindend gezag voor leidinggevenden’

Meer over Quorry Schipshuis - Sax van der Weijden

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen

Meer podcasts

Meer blogs

Meer strips