Van hufter naar held

Werkprofessor

April 3, 2023

Van hufter naar held

Werkprofessor

April 3, 2023

Van hufter naar held

Werkprofessor

April 3, 2023

Bumperkleven. Bellen aan de kassa. Uitschelden. Voordringen. We worden elke dag geconfronteerd met asociaal gedrag. Maar waar komt dat gedrag eigenlijk vandaan en hoe kun je het beïnvloeden? Het is een onderwerp waar we vaker aandacht aan besteden. Vandaag is Olav de Maat te gast.

Hij schreef al in 2016 het boek ‘Hufters en Helden’. Aan de hand van inzichten uit de biologie, psychologie en geschiedenis beschreef hij de fascinerende ontwikkeling van sociaal en asociaal gedrag. Ik vind zijn inhoudsopgave geweldig van hoofdstuk 1: waarom hufters fascineren, naar hoofdstuk 2 waarom we bijna nooit hufters zijn, naar hoofdstuk 3 waarom we bijna nooit helden zijn, hoofdstuk 4 hoe we gehaast en hebberig werden, hoofdstuk 5 hoe we egoïstisch en verwaand werden en dan als laatste hoe we helden kunnen worden. En als wij met de werk professor een klein beetje kunnen bijdragen aan meer helden, lijkt me dat geweldig. Dit is inmiddels 7 jaar geleden dus we gaan zien hoe het er nu bij staat.

Olav de Maat is consultant, trainer en auteur. Na zijn studie communicatiewetenschappen werkte hij bij grote en kleine organisatieadviesbureaus. In 2014 richtte hij Fellow Man op, waarmee hij dienstverlenende bedrijven binnen de overheid, het onderwijs, de techniek en financiën adviseert. Hij is veelgevraagd spreker en gebruikt bedrijfskunde, psychologie en biologie om organisaties menselijker te maken.

Huftergedrag

Waar komt dat huftergedrag toch vandaan? Volgens Olav komt dat omdat de mens een groepsdier is en groepsdieren houden nu eenmaal van een eigen groepje. Wanneer we niet bij een groep horen, hebben we over het algemeen minder moeite om onaardig te doen tegen elkaar.

“Een groep is een vrij breed begrip. Het ene moment hoor je bij je gezin en het andere moment weer bij je collega’s, dan kijk je tv en hoor je bij de groep die dezelfde serie kijkt. Binnen het gezin kan het bijvoorbeeld van uur tot uur nog veranderen bij welke groep je hoort. Als mijn dochter en vriendin ineens samenspannen, dan horen ze niet meer bij mij. Dan kan ik door mijn dierenbrein makkelijk minder vriendelijk tegen ze doen.”, aldus Olav.

Verhuftering

Toen Olav 7 jaar geleden dit boek schreef was verhuftering een van de meest genoemde woorden dat jaar. Inmiddels, 7 jaar later, lijkt de norm van wat hufterig is te veranderen. “Wat zoveel jaar geleden huftergedrag was valt nu wel mee.”

Benieuwd hoe je je innerlijke hufter kan onderdrukken? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast.

Links

Meer over Olav de Maat  

Koop hier het boek

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen