Tussentaal

Werkprofessor

January 16, 2023

Tussentaal

Werkprofessor

January 16, 2023

Tussentaal

Werkprofessor

January 16, 2023

Twee jaar geleden was Marijke Spanjersberg al te gast bij ons. In die aflevering hebben we met haar gekeken naar ‘Waarom je bij problemen altijd naar het grotere plaatje moet kijken’. Hier kwamen drie tips naar voren. Namelijk: 1. It’s not personal, it’s the system; kijk bij problemen niet alleen naar iemands competenties maar ook altijd naar de context; 2. Er zijn geen losse problemen, problemen zitten altijd aan mensen vast; 3. Probeer te luisteren naar het verlangen achter het verwijt.

De wereld heeft sindsdien, twee jaar geleden, niet stilgestaan. Wat is er veranderd? En welke nieuwe inzichten zijn er? Marijke is gepromoveerd, organisatieadviseur en in ons land een van de meest gerenommeerde helpers bij vastgelopen samenwerkingen op het hoogste niveau. Nu schreef Marijke het boek: Tussentaal. Een kritische reflectie op het gebruik van psychologiserende taal waar ons diepe geloof in zit dat problemen in het individu zelf ligt. We gaan het vandaag hebben over de ruimte voor tussentaal.


Tussentaal
Tussentaal kan je het beste uitleggen als het tegenovergestelde van ‘in mensentaal’. Volgens Marijke spreken we de hele dag in mensentaal. “We vinden het heel gewoon om te vragen ‘Hoe gaat het met je, hoe voel je je, waar zit je weerstand.’ Daar geven we heel makkelijk antwoord op.”

Vergeleken met vroeger zijn er ook veel veranderingen. Een middelbare school maakt tegenwoordig reclame als ‘word jezelf’ in plaats van ‘haal een diploma.’ En waar je vroeger afdelingshoofd werd genoemd, heet je tegenwoordig ambitie manager.

De taal draait steeds verder naar binnen en daar is volgens Marijke van alles over te zeggen.


Belangrijk

Waarom is het belangrijk om te kijken wat er tussen mensen gebeurd? “Omdat we een heel stuk over het hoofd zien als we alleen maar in mensentaal praten. We belasten daarmee het individu behoorlijk. Die moet in en aan zichzelf werken, zelfreflectief zijn en dat is uiteindelijk een eindig repertoire. Met die in mensentaal leggen we een grote verantwoordelijkheid bij het individu en zien we over het hoofd dat relaties een heel belangrijke factor zijn in hoe mensen zich gedragen en ook heel veel interventierepertoire hebben.”

Benieuwd als je niet in mensentaal praat maar tussen mensen praat? Hoe praten we dan eigenlijk? Over welke taal we dan spreken? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor Podcast.


Links

Luister hier de vorige aflevering met Marijke Spanjersberg

Bestel hier het boek ‘Tussentaal’


Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen