Trendwatcher Ruud Veltenaar: zo kun je als leider aan het roer van een nieuwe wereld komen te staan

Werkprofessor

June 29, 2020

Trendwatcher Ruud Veltenaar: zo kun je als leider aan het roer van een nieuwe wereld komen te staan

Werkprofessor

June 29, 2020

Trendwatcher Ruud Veltenaar: zo kun je als leider aan het roer van een nieuwe wereld komen te staan

Werkprofessor

June 29, 2020

“Ik ben op de lange termijn uitermate positief over de wereld waarin we terecht gaan komen” zegt Ruud Veltenaar. De vraag is alleen of wij zelf de regie nemen om die wereld te creëren of dat die nieuwe wereld voor ons geregisseerd wordt door de natuur en stapelende crises. Hoe je als leider aan het roer van de nieuwe wereld komt te staan, en voorkomt dat er straks mensen met hooivorken voor je bedrijf staan, hoor je in deze podcast. 

Een leider met karakter

Trendwatcher, filosoof en docent strategisch leiderschap aan Nyenrode Universiteit Ruud Veltenaar spreekt over leiderschap met karakter. Toevalligerwijs publiceerde hij (in samenwerking met Leen Zevenbergen) zijn nieuwe boek ‘once upon a future’ vier dagen voordat Mark Rutte de intelligente lockdown aankondigde. De corona crisis kende we toen nog niet in die vorm, maar het boek beschrijft een transitie van de wereld zoals we die kenden naar een nieuwe wereld. Crises en leiderschap zijn een belangrijk onderdeel van die transitie.

Wendy van Ierschot, podcast maker voor BNR, ondernemer (VIE People) en investeerder (VIE Tech Capital) zoekt in deze podcast naar het antwoord op de vraag: hoe toon je leiderschap met karakter en hoe doorsta je de toets van de toekomst.


De crises stapelen zich op

De technologische revolutie, de verduurzaming van onze bedrijven en maatschappij en de globalisering zijn krachten die we niet onder controle hebben. Die krachten, die ons sturen naar een nieuwe wereld, zijn groter dan jijzelf en je zult nooit aan het roer komen te staan. Aan de andere kant zijn er crises die we wel onder controle hebben: de ecologische crisis, de sociaal-economische crisis en spirituele crisis. Er ligt juist nu in crisistijd een kans voor leiders met karakter om niet terug te sturen naar het oude gedrag, maar vooruit te kijken. Door als leider bijvoorbeeld te kijken naar de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, kun je werken aan de toekomst. Ruud Veltenaar legt in de podcast uit wat deze crises inhouden en hoe je daar als leider verantwoordelijkheid in neemt. Alleen door verantwoordelijkheid te nemen voorkom je dat er straks mensen met hooivorken voor je deur staan.

Hoewel de crises zich opstapelen blijft Ruud Veltenaar optimistisch over de lange termijn. Hij heeft vertrouwen in ons. Waarom dat is hoor je in de podcast, die je kunt luisteren op jouw favoriete podcast platform. Bekijk onderstaande shownotes voor meer achtergrondinformatie. Vragen of input voor de podcast? Neem contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com


Links

https://ruudveltenaar.nl/

https://onceuponafuture.nl/

https://www.youtube.com/channel/UCbCTRpdwn1vzpKzYcx_zM7Q

https://www.weforum.org/reports/the-global-risks-report-2020

https://www.overshootday.org/

https://www.sdgnederland.nl/sdgs/

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen