Teamontwikkeling is een ongoing proces en geen quick fix

Werkprofessor

June 12, 2024

Teamontwikkeling is een ongoing proces en geen quick fix

Werkprofessor

June 12, 2024

Teamontwikkeling is een ongoing proces en geen quick fix

Teamontwikkeling is een ongoing proces en geen quick fix

Werkprofessor

June 12, 2024

Hoe hebben subtiele veranderingen grote impact op prestaties en het welzijn van teams? Deze vraag wordt in de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast beantwoordt door Annita Euwijk, voormalig directeur van het jaar bij USG en nu een ervaren executive team coach. Met haar rijke ervaring in teamontwikkeling duikt Annita diep in de cruciale aspecten van teamdynamiek.

“Als je eerst vertraagd, kan je daarna zo snel sneller gaan met het team”

Annita bespreekt de uitdagingen van het opbouwen van een gezonde teamcultuur, waarin ze benadrukt dat slechte teamdynamiek vaak leidt tot personeelsverloop. Ze legt uit dat het ontstaan van toxisch gedrag, zoals roddelen en eigenbelang, de productiviteit kan ondermijnen en een ongezonde werkomgeving creëert. Met behulp van haar expertise biedt ze inzicht in hoe leiders en teamleden kunnen werken aan het bouwen van vertrouwen, het vergroten van conflictvaardigheden en het versterken van commitment binnen hun teams.

Door het gebruik van praktische tools zoals check-ins en geweldloze communicatie, illustreert Annita hoe teams constructieve dialogen kunnen voeren die niet alleen de samenwerking verbeteren, maar ook individuele leden motiveren om bij te dragen aan gemeenschappelijke doelen. 

3 takeaways uit deze podcast:

  1. Bouw aan vertrouwen: Vertrouwen is fundamenteel voor een sterke teamdynamiek. Annita benadrukt het belang van regelmatige check-ins en persoonlijke interacties binnen het team om een veilige en open omgeving te creëren waarin teamleden zich comfortabel voelen om hun ware gevoelens en uitdagingen te delen.
  2. Ontwikkel conflictvaardigheden: Effectieve teams zijn niet alleen goed in samenwerken, maar ook in het constructief omgaan met conflicten. Het verbeteren van de conflictvaardigheden binnen een team kan leiden tot betere besluitvorming en innovatie, omdat teamleden leren open en eerlijk te discussiëren over verschillen zonder relaties te schaden.
  3. Versterk commitment en verantwoordelijkheid: Commitment aan gemeenschappelijke doelen en duidelijke verantwoordelijkheden zijn essentieel voor het succes van een team. 

Links
Meer over Annita Euwijk 

Probeer zelf gratis de teamscan van Team Supporter uit

Wil je zelf als leider leren Teamcoachen? Volg dan de praktische 5-daagse leergang bij Use Your Talents

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen