Succesvol innoveren, waar begin je?

Werkprofessor

November 21, 2022

Succesvol innoveren, waar begin je?

Werkprofessor

November 21, 2022

Succesvol innoveren, waar begin je?

Werkprofessor

November 21, 2022

De wereld verandert in een steeds sneller tempo. Innoveren lijkt een must. Het vernieuwen en aanpassen van onze diensten en producten is nodig om concurrerend te blijven. Erg succesvol blijken we daar niet in te zijn. Waarom het zo vaak faalt en wat de zeven sleutels zijn waarmee je wel succesvol innoveert bespreek ik, Wendy van Ierschot, vandaag met Joachim de Vos, Professor Scenarioplanning aan de Universiteit van Gent.

Prof. Joachim De Vos is een bekende ondernemer, strategisch adviseur, auteur en keynote spreker. Via Living Tomorrow – het Huis van de Toekomst – en TomorrowLab heeft hij als geen ander zicht op de veranderende toekomst, de impact van de technologische revolutie op zowat elke sector en de reactie van de consument hierop.

Waar gaat het fout?

Laten we beginnen bij het begin. Waar moeten je beginnen als het gaat om innoveren. Joachim vertelt dat je als eerst de vraag moet stellen ‘waar gaat het fout?’ voordat je weet waar je moet beginnen. De auteur doet al ruim 13 jaar onderzoek bij grote bedrijven met innoveren, het proces en de uitkomsten er van. Wat is de oorzaak dat het misloopt? “Er zijn vele oorzaken waardoor het innoveren niet lukt. Maar de top drie problemen die men heeft zijn het volgende. Het duurt gewoon veel te lang voor we van een idee tot het uitbrengen op de markt komen. Het tweede is het ecosysteem dat de laatste jaren erbij gekomen is. Het ecosysteem wil zeggen dat je niet meer alleen kan innoveren, je hebt anderen nodig. Je hebt niet alle wijsheid in pacht, je moet gaan samenwerken met strategische partners. Vind maar eens de juiste persoon op de juiste plaats. De derde oorzaak is go to market. Dit is eigenlijk het businessmodel. Hoe ga ik geld verdienen? Je kan een fantastisch goed idee hebben, je kan het proberen te vermarkten en veel publiciteit maken, maar dat betekent niet meteen dat het ook een succes wordt. Daar moet je mee beginnen wanneer je echt succesvol wil innoveren.”

De 7 sleutels

We weten inmiddels waar je moet beginnen met innoveren om het tot een succes te brengen. Maar naast een succesvolle start heeft Joachim in zijn boek de 7 sleutels tot succes beschreven.

  1. Techlenzen op de toekomst
  2. Is je organisatie future fit
  3. Structureer innovatie
  4. A winning innovation team
  5. Drie horizons naar je toekomst
  6. Scenario’s als kern van je innovatiestrategie
  7. Ecosystems, better together

Benieuwd naar de sleutels tot succes en andere tips van Joachim? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast.

Links

Vind hier het boek ‘Why innovation fails - de 7 sleutels tot succes’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen