Stress te lijf

Werkprofessor

April 4, 2022

Stress te lijf

Werkprofessor

April 4, 2022

Stress te lijf

Werkprofessor

April 4, 2022

Oh ik ben zo druk, is wat we vaak tegen elkaar zeggen. In de lockdown was het een verademing dat we het eindelijk niet zo druk hadden. Geen Fear of missing out (FOMO) en hoewel natuurlijk voor een hoop mensen de hele lockdown stressvol was, was het voor anderen een stap naar een rustiger leven. Hoe kunnen we het goede behouden van de rustiger leven in de lockdown en het slechte van de drukte buiten houden. Want een beetje stress hebben we nodig om op onze toppen te functioneren, maar bij te veel stress duvelen we het grote zwarte gat van de burn-out in. Met stress-expert Jan Jaap Verolme spreken we vandaag over ons stresssysteem en wanneer stress wel of niet functioneel is.

Jan Jaap Verolme is expert op het gebied van stress en burn-out. Hij maakt mensen en organisaties bewust van de oorzaken en gevolgen van stress en hoe je het kunt voorkomen.

Misverstand

Het grootste misverstand over stress is, is dat het slecht is. “We lezen en horen in het publieke debat heel vaak over een burn-out en over stress en het is altijd negatief. Dat is begrijpelijk, maar wij moeten ons ook realiseren dat stress een heel gezond systeem is. Het stresssysteem functioneert goed naast ons immuunsysteem, voortplantingssysteem en bijvoorbeeld het spijsverteringsysteem. Het is een systeem dat ook heel veel plezier en genot biedt, maar ja als het ontregelt raakt kom je in de problemen”.

Plezier en genot

Volgens stress-expert Jan Jaap maakt stress ons beter. Hij vertelt dat men vroeger al geprikkeld werd door licht en donker. Maar tegenwoordig kan men leven met 8 miljard andere mensen om zich heen. Dit betekent dat ons stresssysteem goed werkt. “Anders waren we al lang opgegeten door beren, tijgers of andere elementen”.

Stresssysteem

Ons stresssysteem zorgt ervoor dat we in een vecht-vlucht- of een bevriezing reactie komen. Hierdoor beschermen we onszelf. Daarnaast zorgt stress ervoor dat we een betere prestaties leveren. Door het voelen van stress gaat de bloeddruk omhoog, gaat er meer zuurstof naar de hersenen en spieren waardoor we ons beter kunnen focussen. Het beter presteren levert uiteindelijk plezier in het leven. Stel je wilt het mooiste meisje van de klas versieren, dan ervaar je stress. Hierdoor ga je beter je best doen, waardoor het misschien wel lukt. En in the end heb je weer geleerd van de situatie.

Links

Meer over Jan Jaap Verolme

Het boek ‘Handboek stress te lijf

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen