Socrates op sneakers

Werkprofessor

June 7, 2022

Socrates op sneakers

Werkprofessor

June 7, 2022

Socrates op sneakers

Werkprofessor

June 7, 2022

Socrates op sneakers

Werkprofessor

June 7, 2022

We voeren de hele dag gesprekken en zijn continu met elkaar in contact, vragen stellen doen we allemaal, maar wie van ons is bezig met de vraag: stel ik wel de juiste vragen? Vaak zijn we meer aan het praten dan aan het luisteren, terwijl we juist met de goede vraag een waardevol gesprek op gang kunnen krijgen.

Elke Wiss is oprichter van De Denksmederij en werkt als spreker, auteur en trainer. Elke begeleidt filosofische gesprekken en verzorgt trainingen en opleidingen in kritisch denken, praktische filosofie, de kunst van het vragen stellen en creatief denken. Zij ontwikkelt denk-materialen, e-books, workshops en denk-trajecten  en online producten rond denkwerk en creativiteit. Daarnaast schrijft ze boeken, artikelen en een column in Filosofie Magazine en is ze in te huren als spreker.

Praktische gids

Elke schreef het boek ‘Socrates op sneakers’ een praktische gids voor het stellen van goede vragen aan de hand van Socrates en andere beroemde filosofen. Meer dan 100.000 exemplaren zijn ervan verkocht en dat is in Nederland een prestatie van formaat.

Wat is jouw achtergrond waardoor je kwam tot het schrijven van dit boek?
Dat begon eigenlijk toen ik werkte als theatermaker en theaterdocent. Ik maakte voorstellingen met acteurs over vrij abstracte onderwerpen. Ik voelde bij mezelf een soort behoefte aan handvatten om mijn eigen denken te structureren, maar ook om betere vragen te stellen aan mijn acteurs. Het begon als een eigen behoefte en vanuit daar werd ik dan toch een prediker, omdat toen ik kennismaakte met de praktische filosofie. Toen dacht ik hoe kan het dat we dit niet weten met z’n allen?”.

Filosofie

Elke schafte een thuisstudie pakket aan. Maar toen zij de kwaliteit zag stond het huilen haar nader stond dan het lachen. “Ik dacht toen, wie heeft zich nou professioneel gespecialiseerd in het helder en kritisch denken en in het zorgvuldig scherpe vragen stellen? Dat zijn filosofen! Vooral de praktische filosofie waarbij jezelf leert om goede vragen te stellen en kritisch te denken”. Volgens Elke was het uiteindelijk dus een hele logische optie om voor filosofie te kiezen.

Benieuwd naar vraag-vaardigheden, techniek, tips en valkuilen? En hoe kunnen je deze het beste kan gebruiken? Luister dan de nieuwste aflevering!

Links

Meer over Elke Wiss

Vind hier het boek ‘Socrates op sneakers’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen