Recruitment zonder bias, een succesvol bedrijf

Werkprofessor

May 23, 2022

Recruitment zonder bias, een succesvol bedrijf

Werkprofessor

May 23, 2022

Recruitment zonder bias, een succesvol bedrijf

Werkprofessor

May 23, 2022

Een wereld zonder bias, waarin iedereen hetzelfde beoordeeld wordt, die droom zijn founders Fleur en Charlotte Melkert met hun bedrijf Equalture aan het realiseren. Charlotte en Fleur zijn de tweeling én staan in de forbes 30 onder 30 lijst. Ze hebben mooie investeringen opgehaald en een indrukwekkende groei laten zien.

Ondernemer Charlotte Melkert heeft samen met haar tweelingzus een eigen HR-startup opgericht genaamd Equalture. Met Equalture willen de zij ervoor zorgen dat kandidaten onbevooroordeeld geselecteerd worden. Een objectieve selectie dus. Midden in de diversiteitdiscussie hopen de zussen het verschil te maken. ‘We bieden de optie om persoonsgegevens af te dekken, zodat de klant zich alleen richt op iemands kwaliteiten in plaats van zaken als geslacht en sociaal-culturele achtergrond”.

Vooroordelen

Wat we weten uit heel veel jaren onderzoek is dat ons CV helemaal niet voorspelt hoe goed men het doet in een rol. Daarnaast, misschien nog wel belangrijker volgens Charlotte, zijn er ook veel vooroordelen over een CV. “Daar kunnen we niks aan doen, dat zit in ons brein. Maar het zorgt er wel voor dat er vaak hele goede mensen worden afgewezen en dat er mensen worden aangenomen die niet perse de beste mensen zin voor die functie”.

Het klopt dat er in een CV feitelijke informatie staat, maar de manier waarop wij dit soort informatie interpreteren dat hangt samen met vooroordelen. Charlotte: “Je hebt uit mijn hoofd meer dan 170 verschillende bias die het recruitmentproces voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan iemand zijn hobby’s of demografische kenmerken. We willen er allemaal niks van vinden, maar het gebeurd wel. Als er een naam lastig is om uit te spreken, wordt het CV aan de kant geschoven. Of er zijn mensen die zien dat sollicitanten bij Uber hebben gewerkt. Die denken dat is een super tof bedrijf, haar wil ik hebben. Maar dat zegt niks over hoe diegene heeft gepresteerd”.

Eigenwijs
Met bedrijfskundige André de Waal namen we een podcast op over de vijf succesfactoren voor bedrijven. Charlotte en Wendy zoomen in op de eerste succesfactor ‘kwaliteit van management’.

Samen met tweelingzus Fleur en Jaap (CTO) zit Charlotte in het management. Volgens Charlotte een vrij junior team. “Jaap had al wat ervaring, maar Fleur en ik waren compleet bleu toen we begonnen. Ik durf wel te zeggen dat wij niet het schoolvoorbeeld zijn voor hoe een managementteam zou moeten zijn. Ik denk dat je vooral open moet staan om te leren van de mensen om je heen. Ik kan mij nog heel goed herinneren toen wij dit bedrijf startte dat ik dacht dat wij alles zelf wel konden. Super eigenwijs! Maar in de loop der tijd merk je wel hier ben ik wel goed in en hier niet. Ik denk dat de kwaliteit van ons managementteam echt zit in de drive om altijd te willen leren en een voorbeeld te nemen aan anderen en niet alleen maar eigenwijs je eigen visie volgen”.

Benieuwd wat Charlotte te vertellen heeft over haar eigen bedrijf? En vooral wat jij van haar kan leren? Luister dan de nieuwe aflevering van de Werkprofessor!

Links

Meer over Charlotte Melkert

Podcast André de Waal

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen