Producent versus consument, de strijd van de voedingsclaim

Werkprofessor

March 14, 2022

Producent versus consument, de strijd van de voedingsclaim

Werkprofessor

March 14, 2022

Producent versus consument, de strijd van de voedingsclaim

Producent versus consument, de strijd van de voedingsclaim

Werkprofessor

March 14, 2022

Voedingsclaims als ‘light’, ‘laag in vet’, ‘extra eiwit’ zijn meer norm dan uitzondering geworden op de producten die je in de supermarkt tegenkomt. Het is zeker een marketingtruc of is het een manier om mensen bewust te maken van gezonde voeding?

Kelly Geyskens is hoofddocent bij de afdeling Marketing en Supply Chain Management op de Universiteit van Maastricht, School of Business and Economics. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Leuven en is in het bezit van een PhD in Consumer Behaviour.

Misleidend
Als onderzoeker is Kelly vooral geïnteresseerd in het perspectief van de consument. Hoe kunnen zij de klant beschermen tegen de marketinguitingen rondom onder andere de ‘light claims’. 

“Op een pak voeding staat bijvoorbeeld 33% minder vet. Maar als je gaat kijken naar de calorieën blijkt het dat er maar 11% minder calorieën in zitten. De vetten worden gecompenseerd door andere voedingsstoffen, die ook niet goed zijn voor de gezondheid.  Die 33% is waar men zich aan vasthoudt”.  Kelly ziet dat de consument vervolgens gaat overcompenseren, waardoor ze meer dan de verminderden calorieën binnen krijgen. Eigenlijk kan men dan het beste de normale ‘versie’ van het product kopen. 

Decoy effect
Al jarenlang bestaat het Decoy effect, ook wel het afleiding effect. Dit is een fenomeen waarbij je twee opties hebt en er een derde opties wordt toegevoegd. Deze optie wordt toegevoegd om mensen te sturen in een bepaalde richting. Voorbeeld: je hebt de keuze tussen een kleine popcorn van €3,00 en een grote popcorn van €7,00. Er wordt een derde optie van een medium popcorn van €6,00 toegevoegd. De medium popcorn is dus de afleider om mensen te sturen richting de grote popcorn. Dit lijkt een goede deal.

Kelly heeft onderzocht of dit effect ook werkt om mensen een gezondere keuze te laten maken. Tijdens het onderzoek maakte zij gebruik van druiven en chocoladekoekjes. De keuze die werd gemaakt was 50/50. Toen zij een derde optie toevoegde, een minder aantrekkelijk product qua prijs, kwaliteit en smaak, namelijk een wortel, bleek dat 73% koos voor de druiven.

Benieuwd wat Kelly nog meer te vertellen heeft over haar onderzoek? Luister dan naar de nieuwste episode van de Werkprofessor. 

Links

Meer over Kelly

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen