Op weg naar overvloed

Werkprofessor

September 18, 2023

Op weg naar overvloed

Werkprofessor

September 18, 2023

Op weg naar overvloed

Werkprofessor

September 18, 2023

Op weg naar overvloed

Werkprofessor

September 18, 2023

In 2000 nam Marius Appelman ontslag als consultant bij een grote corporate. Niet gehinderd door enige kennis van de reisbranche, maar wel als ervaren wereldreiziger, startte hij Riksja Travel vanuit een dringende behoefte het anders te gaan doen dan zijn voormalige werkgever. Zijn intentie: mensen op de eerste plaats zetten met een organisatie die bruist van enthousiasme. Hij behaalde een omzet van 100 miljoen euro met 250 werknemers. Hij schreef er het boek: Riksja’s journey - met een organisatie op weg naar overvloed - over.

De juiste formule

Riksja’s journey - met een organisatie op weg naar overvloed. Maar wat is een weg naar overvloed? “Gaandeweg hebben we in het bedrijf een formule ontdekt die de overvloed opende. Met over bedoelen we eigenlijk het contrast tegenover de normale paradigma’s die in een bedrijf worden gehanteerd. Over het algemeen gaat het over schaarste. Al in de 1900e eeuw waren de economen het er al over eens dat er niet genoeg is voor iedereen. Je moet concurreren, je moet elkaar de loef afsteken, je moet zorgen dat je sterk naar voren komt, je moet mensen ook laten concurreren met elkaar. Dan krijg je pas een sterk opgezet bedrijf. Overvloed gaat eigenlijk over het tegenovergestelde. Je gaat er vanuit dat er genoeg is voor iedereen en dat je de energie naar het genoeg op een andere manier opent dan de energie naar schaarste. Dat hebben we eigenlijk geleidelijk aan ontdekt hoe dat werkt. Dat werd steeds leuker en krachtiger en we zijn dat steeds verder gaan ontwikkelen in de loop van de tijd.”, aldus Marius. 


Energie naar overvloed

Mensen hebben veel intrinsieke energieën oftewel intrinsieke motivatie. Mensen gaan vanuit zichzelf stromen en verantwoordelijkheid nemen als ze daartoe worden uitgenodigd door een bedrijf. Als je goed kan uitnodigen dan leidt dat uiteindelijk tot veel meer synergie in het bedrijf. Wanneer je mensen probeert op te jagen in bijvoorbeeld performance georiënteerde systemen dan krijg je juist dat mensen gaan stagneren, waardoor ze in de weerstand gaan. Dan krijg je geen synergie, dan krijg je juist minder dan dat je erin hebt gestopt. 

Benieuwd wat jij kan leren van Marius en de weg naar overvloed? Luister dan naar de nieuwste aflevering van de Werkprofessor!

Links

Meer over Marius Appelman

Bekijk hier het boek ‘Riksja’s journey - met een organisatie op weg naar overvloed’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen