Ontdek de verborgen wereld van burn-out: feiten, mythen en oplossingen

Werkprofessor

April 29, 2024

Ontdek de verborgen wereld van burn-out: feiten, mythen en oplossingen

Werkprofessor

April 29, 2024

Ontdek de verborgen wereld van burn-out: feiten, mythen en oplossingen

Werkprofessor

April 29, 2024

Ontdek de verborgen wereld van burn-out: feiten, mythen en oplossingen

Werkprofessor

April 29, 2024

In deze podcast geeft Wilmar Schaufeli (auteur van 'De Burn-out Bubbel') een frisse kijk op burn-out, door het als een breed spectrum te presenteren, van lichte klachten tot ernstige uitval. Hij gaat in op het veelvoorkomende misverstand dat alle vormen van burn-out hetzelfde zijn en over ons vermogen om te herstellen.

Essentiële takeaways uit de podcast:

  1. Voorkomen boven genezen: het is cruciaal om burn-out te voorkomen. Wees alert op de eerste tekenen van te veel stress.
  2. Herken je grenzen: luister naar je lichaam en geest en erken wanneer het te veel wordt. Accepteren dat je het even niet meer aankan, is oké.
  3. Zoek steun: praat over je gevoelens en uitdagingen met iemand die je vertrouwt, of dat nu een professional of een naaste is.
  4. Pas de werkplek aan: de werkomgeving moet ondersteunend zijn en aangepast worden aan wat werknemers nodig hebben om goed te functioneren.
  5. Zorg voor balans: werk moet in lijn zijn met wat werknemers aankunnen en willen. Dit vereist een evenwicht tussen vaardigheden, motivatie en werkvereisten.
  6. Investeer in mensen: focus op langetermijnwelzijn van werknemers door hen ruimte te geven voor persoonlijke en professionele groei.
  7. Wees flexibel en creatief:cCreëer een werkomgeving die aanmoedigt tot creativiteit en persoonlijke groei zonder onnodige bureaucratie.
  8. Slim reintegreren: een doordacht reintegratieproces is essentieel, met aanpassingen in de werklast om terugval te vermijden.
  9. Blijf in gesprek: open communicatie over welzijn is cruciaal. Neem signalen van stress of burn-out serieus.

Wilmar benadrukt dat aanpak van burn-out zowel persoonlijke aanpassingen vereist als structurele veranderingen binnen de organisatie. Dit zorgt voor een veerkrachtiger en gezondere werkomgeving.

Links

Bekijk hier het boek ‘De burn-out bubbel - het echte verhaal’

Meer over Wilmar Schaufeli

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen