Navigeren door de arbeidsrechten met Elias Schenk

Werkprofessor

January 22, 2024

Navigeren door de arbeidsrechten met Elias Schenk

Werkprofessor

January 22, 2024

Navigeren door de arbeidsrechten met Elias Schenk

Werkprofessor

January 22, 2024

Navigeren door de arbeidsrechten met Elias Schenk

Werkprofessor

January 22, 2024

De arbeidswetten in Nederland behoren tot de meest beschermde ter wereld. Toch weten veel mensen niet welke rechten (en plichten) ze hebben en gaat er helaas veel mis op de werkvloer.

Elias Schenk, rechtenstudent met bijna 100K volgers op TikTok met het account arbeidsrechtfeitjes is vandaag bij ons te gast. Elias besloot om het arbeidsrecht uit te leggen op TikTok en schreef het boek ‘Wie is hier de baas’, en dat was nodig. 

Elias maakt in dit boek korte metten met slechte werkgevers en laat zien wat jouw rechten zijn, zodat je in goed overleg een conflict kunt voorkomen, aan de hand van (soms hilarische) voorbeelden uit de praktijk. Zijn er nog zoveel slechte werkgevers denk ik dan? 

De wet als leidraad
Elias legt uit dat de wet het startpunt is. “De wet is een kader en vanaf daar kan je verder. De beste oplossingen komen uit overleg. Een uur extra overwerken kan nodig zijn, maar dan is het startpunt wel: dit zegt de wet over overwerken." 

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten, zowel voor werkgevers als werknemers. Wanneer het mis gaat in Nederland dan gaat het ook echt heel erg mis. Werknemers zijn in Nederland erg goed beschermd. Zo heeft Nederland een van de meest beschermde arbeidswetten ter wereld. “Op het moment dat zeker de werkgever uit de bocht vliegt, zijn de standaarden zeker voor een werkgever hoger dan voor de werknemer, dan heb je het ineens over heel grote bedragen”, aldus de arbeidsrechten-expert. 

Takeaways

  • Kijk goed naar de rechten en plichten. Haal desnoods extra advies op bij de juiste mensen. Zo is een zieke werknemer ontzettend goed beschermd. 
  • Geef niet op de laatste dag van de proeftijd aan dat het contract niet wordt verlengd. Als het dan misgaat dan zit je vast aan een arbeidsovereenkomst. Als je weet dat iemand niet door de proeftijd heen komt, ga op tijd naar degene toe hoe vervelend dit ook is. 

Links

Bekijk hier het TikTok account van Elias over arbeidsrechtfeitjes

Bekijk hier het boek ‘Wie is hier de baas?’ 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/ of op https://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen