Mens versus machine in de betrouwbare wereld van AI

Werkprofessor

February 5, 2024

Mens versus machine in de betrouwbare wereld van AI

Werkprofessor

February 5, 2024

Mens versus machine in de betrouwbare wereld van AI

Werkprofessor

February 5, 2024

Vandaag spreken we in de Werkprofessor met Hette Mollema, Vice President Benelux bij Workday. Workday is een cloud software leverancier voor HR en finance.

Workday heeft een onderzoeksbureau ingehuurd om onderzoek te doen naar het gebruik van AI en wat de belangrijkste belemmeringen en zorgen zijn bij het inzetten van AI binnen organisaties. Volgens het rapport ‘AI IQ: Insights on Artificial Intelligence in the Enterprise’, zijn dit de grootste 3 uitdagingen:

  1. Betrouwbare data
  2. Vinden van de juiste use case
  3. Skills in de organisatie om AI goed uit te rollen

Samenvatting
Het is interessant om te merken dat er druk staat op het leiderschap in organisaties als het gaat om het hebben van een AI strategie. “Afgelopen jaar was ook echt wel het jaar van AI. Het hebben van een strategie ontbreekt. Het gevoel ‘andere hebben het wel’, fear of missing out. Ik denk dat een heleboel managers niet te laat zijn, maar het wordt wel tijd om een AI strategie te vormen.” Er zitten een paar grote uitdagingen bij het maken van de juiste strategie. Denk hierbij aan het gebruik van data, welke use case kan je gebruiken en hoe ga je om met het gebrek aan skills in de organisatie. 

Er zijn weinig trainingen die je uit de kast kan pakken hoe je je leiderschapsteam skills leert ontwikkelen om AI in te zetten. Het is volgens Hette meer een kwestie van ‘on the job’ leren.  Uit het onderzoek kwam naar voren dat bedrijven die er ervaring mee hebben die zien heel snel use cases. Het zijn vaak kleine veranderingen, maar neem een callcenter. Van ieder gesprek moet er een samenvatting worden geschreven. Dit kost al gauw 20 minuten. Niemand heeft hier zin in. Maar laat een AI tool dit doen en het is zo gedaan en jij hoeft dit vervelende klusje niet meer op te pakken. Win-Win! 

Takeaways

  • Om het gebrek aan data te doorbreken en de toepassing van AI te vergemakkelijken, is het essentieel om data te verzamelen uit betrouwbare bronnen. Zorg ervoor dat de verzamelde data betrouwbaar is door het te valideren en te verifiëren. Voorkom dat de data van verschillende bronnen afkomstig is, om fragmentatie en meerdere interpretatiemogelijkheden te vermijden. Alleen op deze manier kan er een solide basis van betrouwbare data worden gecreëerd voor een effectief gebruik van kunstmatige intelligentie.
  • Om de weerstand te doorbreken en met AI aan de slag te gaan, is het nuttig om met kleine voorbeelden te beginnen. Bijvoorbeeld, door het gebruik van data te illustreren en te laten zien hoe dit de productiviteit verbetert of het werk leuker maakt. Het is begrijpelijk dat er zorgen kunnen zijn over ongewenste acties van computers. Praten over deze zorgen en open communicatie kan helpen om angsten te verminderen en een beter begrip te creëren van de voordelen die AI kan bieden.

Links

Bekijk hier het report

AI for everyone

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen