5 principes voor gezonde relaties, op kantoor en in je privéleven

Werkprofessor

December 22, 2023

5 principes voor gezonde relaties, op kantoor en in je privéleven

Werkprofessor

December 22, 2023

5 principes voor gezonde relaties, op kantoor en in je privéleven

Werkprofessor

December 22, 2023

Relatiecoach Anne de Jong heeft in haar nieuwe boek vijf basisprincipes opgesteld voor liefdevolle relaties. Die zijn niet alleen van toepassing op je privéleven, maar ook op de werkvloer, vertelt ze in de nieuwste aflevering van podcast De Werkprofessor.

Gemiddeld beginnen stellen vijf jaar te laat met bewust aan de slag gaan met hun relatie. Dat is zonde, want liefde is een vaardigheid die iedereen kan leren. In haar nieuwste boek Sorry, schatje deelt Anne de Jong de vijf principes en tien essentiële vaardigheden die jou liefdesvaardig maken.

De Jong is oprichter van De relatiecoach en NONONS. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring als (relatie)coach, psycholoog, trainer en opleider.

In het boek beschrijft De Jong vijf principes waarmee je aan de slag kan:

  • Principe 1: Kies elke dag opnieuw
  • Principe 2: Zet je partner op nummer één
  • Principe 3: Zorg voor jezelf
  • Principe 4: Stel je kwetsbaar op
  • Principe 5: Accepteer of ga weg (meer is er niet)

In de podcast De Werkprofessor duikt hr-strateeg Wendy van Ierschot met De Jong in principe 5: accepteer of ga weg. Wanneer kies je voor wat?

De Jong legt uit dat koppels vaak niet meer zien wat er precies aan de hand is. De niet opgeloste ruzies die telkens weer over hetzelfde onderwerp gaan. De eerste stap is om te ontrafelen wat er aan de hand is. Als je weet waar iemand zijn kwetsbaarheid zit, wat iemand wil en wat zijn waarden zijn, dan kan je zuiver luisteren naar de ander. Bij de volgende stap kom je tot de fundamentele waarden. Dan kan je zien of je wel of niet bij elkaar past.

Zo werkt het ook op de werkvloer. Binnen een organisatie definieer je kernwaarden. De mensen die je aanneemt, voldoen zo veel mogelijk aan de kernwaarden van de cultuur binnen jouw bedrijf.

Wanneer het niet loopt op de werkvloer, vertel elkaar dan wat er bij jou gebeurt in je hart en je hoofd en andersom. Doe dit zonder elkaar aan te vallen, maar luister naar de waarden van de ander zonder oordeel en ga de situatie niet bagatelliseren, sussen of zeggen dat het niet zo was.

Takeaways uit de podcast De Werkprofessor:
  • Zoek hulp wanneer je merkt dat ruzies of onenigheden niet worden opgelost. Wanneer ruzies niet goed worden opgelost, dan zal dit telkens een terugkerende ruzie worden. Kijk terug en kijk wat er onder die ruzie zit en probeer het zo op te lossen.
  • Zeg sorry. Mensen hebben een bepaalde verhouding met sorry zeggen. Vaak vinden we het lastig om te zeggen. Je gaat niet bij je punt weg, maar sorry zeggen is belangrijk om ruzies op te lossen.

Links

Luister hier de vorige podcast met Anne de Jong ‘Zo voorkom je ruzie aan het kerstdiner (en op de werkvloer)’ terug 

Meer over Anne de Jong

Bekijk hier het boek ‘Sorry Schatje’ 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/ of op https://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen