Leiders die hun emoties negeren, nemen vaak slechtere beslissingen

Werkprofessor

May 27, 2024

Leiders die hun emoties negeren, nemen vaak slechtere beslissingen

Werkprofessor

May 27, 2024

Leiders die hun emoties negeren, nemen vaak slechtere beslissingen

Werkprofessor

May 27, 2024

Leiders die hun emoties negeren, nemen vaak slechtere beslissingen

Werkprofessor

May 27, 2024

Hoe blijf je als ondernemer fris en fruitig zonder je door je emoties alle kanten te laten opsleuren? Daarover vertelt Monique Schuurmans in de nieuwste aflevering van podcast De Werkprofessor. Ze schreef het boek 'Echte ondernemers huilen (niet)'.

‘Emoties en ratio zijn veel meer met elkaar verstrengeld dan we vroeger dachten’, stelt Monique Schuurmans. Vanuit haar onderneming Scout begeleidt ze samen met haar team ondernemers en C-level-leiders. En ze schreef dus het boek Echte ondernemers huilen (niet).

In de nieuwste aflevering van de podcast De Werkprofessor vertelt Schuurmans over de essentiële rol van emoties in ondernemerschap. Ze heeft praktische tips voor ondernemers en leiders om effectiever met emoties om te gaan. Denk aan het bewust zijn van je fysieke en mentale staat, het creëren van een ondersteunende omgeving, en het voortdurend aanpassen van je benadering op basis van interne en externe signalen.

De kernboodschap: leiders die hun emoties negeren, nemen vaak slechtere beslissingen. En dat kan weer leiden tot negatieve gevolgen voor hun bedrijven en teams.

Takeaways uit de podcast

Dit zijn vijf belangrijke takeaways uit de podcast over de rol van emoties in ondernemerschap:

  1. Verstrengeling van emoties en ratio: recente wetenschappelijke inzichten tonen aan dat onze emotionele en rationele processen in het brein sterk met elkaar verbonden zijn, wat betekent dat ze samenwerken in ons besluitvormingsproces.
  2. Belang van emotionele intelligentie: het herkennen, begrijpen en managen van eigen emoties en die van anderen kan de kwaliteit van beslissingen verbeteren en de algehele bedrijfsvoering positief beïnvloeden.
  3. De impact van zelfzorg op besluitvorming: fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt onze emotionele staat en daarmee onze besluitvorming. Zorg voor voldoende rust, voeding en ontspanning om optimaal te kunnen functioneren.
  4. Erkenning van emoties op de werkplek: het onderdrukken van emoties wordt vaak gezien als professioneel, maar dit kan contraproductief werken. Een open benadering waarbij emoties erkend en besproken worden, kan een gezondere werkomgeving creëren en tot betere resultaten leiden.
  5. Het belang van cognitieve flexibiliteit: Het vermogen om flexibel te denken en verschillende perspectieven te overwegen is essentieel in een snel veranderende zakelijke omgeving. Dit helpt je om je aan te passen aan nieuwe situaties, innovatieve oplossingen te vinden en je bedrijf succesvol vooruit te helpen.

Beluister de nieuwste aflevering van de podcast ‘De Werkprofessor’. Of abonneer je via de podcast-app van jouw keuze. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com. Benieuwd naar de volgende gast in ‘De Werkprofessor’ of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg dan ‘De Werkprofessor’ op LinkedIn.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen