Is jouw baas verplicht om bijscholing voor je te regelen?

Werkprofessor

November 23, 2020

Is jouw baas verplicht om bijscholing voor je te regelen?

Werkprofessor

November 23, 2020

Is jouw baas verplicht om bijscholing voor je te regelen?

Werkprofessor

November 23, 2020

Is jouw baas verplicht om bijscholing voor je te regelen?

Werkprofessor

November 23, 2020

Werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) versie 2 en 3 zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan scholing te doen. Op 1 december gaat het overheidsloket voor ontwikkel adviezen weer open, waarmee er dus wat haast geboden is. Annemarie Künn, expert op het gebied van een leven lang ontwikkelen, legt uit waarom dit een goede keuze is van de overheid en wat de ‘inspanning’ in moet houden.

Annemarie Künn is onderzoeker bij het Research Centre voor Onderwijs (ROA) en de Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Maastricht. Voor de Universiteit deed ze onderzoek naar een leven lang leren, een term die in de podcast al snel wordt omgedoopt tot een leven lang ontwikkelen, om het wat meer sexy te laten klinken. Dat verdiend het onderwerp namelijk, aldus Annemarie.

Waarom juist nu

Om de inspanning mogelijk te maken stelt de overheid 67 miljoen euro beschikbaar via ontwikkeladvies en (online) scholing. Het loket om medewerkers hiervoor aan te melden gaat op 1 december opnieuw open. Annemarie is blij met deze ontwikkeling: de arbeidsmarkt veranderd de afgelopen jaren heel snel, door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen, we vragen steeds weer andere dingen van onze werkenden. “Vroeger leerde je een vak en dat was het dan, nu veranderd je vak door en zul je ook tijdens je werk moeten blijven leren” aldus Annemarie.

Hoe doe je dat ‘inspannen’?

Het lastige is dat medewerkers die in veranderende functies zitten, vaak niet meer gewend zijn om te leren sinds ze van school af komen. Deze groep vindt leren vaak zelfs helemaal niet leuk. Annemarie legt dit uit en geeft ook aan hoe je hiermee om moet gaan, hoe inspanning werkt: van het certificeren van learning on the job en het inzetten van leerambassadeurs tot het zichtbaar maken van competenties die je over een aantal jaar binnen je organisatie nodig hebt. Er zijn tal van mogelijkheden die Annemarie in de podcast uiteenzet.

Links

Dit is Annamarie Künn

Informatiepagina van de overheid omtrent online scholing en ontwikkeling

Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen