Ik heb er spijt van

Werkprofessor

April 12, 2021

Ik heb er spijt van

Werkprofessor

April 12, 2021

Ik heb er spijt van

Ik heb er spijt van

Werkprofessor

April 12, 2021

“De twee emoties die de grootste invloed hebben op het maken van keuzes zijn spijt en teleurstelling” aldus Prof. Dr. Marcel Zeelenberg. Hij deed onderzoek naar spijt en teleurstelling bij consumenten. Door te begrijpen hoe je deze emoties kunt beïnvloeden kun je de klanten uiteindelijk de keuzes laten maken die jij belangrijk vindt.

Prof. Dr. Marcel Zeelenberg is in 1996 gepromoveerd op het onderwerp ‘spijt’ en daarmee ook naar teleurstelling. Daarin zocht hij naar de factoren die leiden naar de ervaring van teleurstelling en de gevolgen voor gedrag. Aan de Tilburg University deed hij met specifiek onderzoek naar teleurstelling bij consumenten en is Marcel mede-oprichter van het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research (TIBER). 

Het verschil tussen spijt en teleurstelling

“Teleurstelling heeft te maken met zaken die slechter uitvallen dan je zou verwachten, spijt heeft te maken met hetzelfde, maar dan als gevolg van je eigen keuze” legt Marcel uit. Aan de hand van een voorbeeld maakt hij dit in de podcast nog begrijpelijker: “als ik naar werk loop door de regen en ik word nat, dan ben ik teleurgesteld in het weer en het ik spijt dat ik geen regenjas aan heb getrokken”. Dit is belangrijk om te begrijpen, je moet met beide zaken op een andere manieren aan de slag. Hoe dat werkt legt Marcel in de podcast uit. Hij staat stil bij hoe de emoties een rol spelen bij het maken van keuzes op de werkvloer. 

Hoe het werkt

Emoties worden gewekt op basis van verwachtingen. Daar ligt dus ook een oplossing volgens Marcel. “Voor iedereen voelen de emoties hetzelfde, de zaken waardoor mensen spijt krijgen is echter cultureel bepaald”. Dat is goed om rekening mee te houden als je internationaal opereert. Deze verschillen legt Marcel in de podcast uit, hij geeft tips waarmee je als ondernemer morgen nog aan de slag kunt.   

Links
Meer over Marcel Zeelenberg

Meer over TIBER 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen