Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt

Werkprofessor

May 4, 2020

Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt

Werkprofessor

May 4, 2020

Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt

Hoe het ongezegde de besluitvorming beïnvloedt

Werkprofessor

May 4, 2020

We doen het allemaal wel eens: tijdens een vergadering zwijgen, om het na afloop wél met een collega te delen. Dat zwijgen heeft een grotere invloed op de koers van een bedrijf dan je denkt. Vandaag te gast bij Werkprofessor: promovenda Marilieke Engbers, verbonden aan de Vrije Universiteit, en ondernemer Bas Beek, founder van CompaNanny. 

Spreken is zilver, zwijgen is goud, is een bekend gezegde. Maar bij het leiden van een bedrijf is dat nog maar de vraag, blijkt uit het onderzoek van promovenda Marilieke Engbers.

Zij doet aan de Vrije Universiteit onderzoek naar het ongezegde in de bestuurskamer. De dingen die we liever niet hardop zeggen, bijvoorbeeld omdat we de ander niet willen kwetsen of in diskrediet willen brengen. Haar belangrijkste conclusie: het ongezegde vermindert de kwaliteit van de besluitvorming, omdat niet alle informatie wordt gedeeld.  


Gefluister bij de koffieautomaat

Het geroddel na een belangrijk informeel besluit, het gefluister bij de koffieautomaat. ‘We vinden het bijna normaal,’ zegt Engbers. Daarin schuilt niet alleen groot energielek in een bedrijf; het beïnvloedt ook de besluitvorming – omdat er op die manier impliciete ‘coalities’ in een bedrijf ontstaan.

Om die reden is het ook handig om als ondernemer altijd expliciet om feedback te vragen van je werknemers. Dat voorkomt dat mensen onderling hun beklag gaan doen. ‘Dat kan best confronterend zijn,’ aldus Bas Beek. Zelf hoorde hij dat hij voor veel mensen in zijn bedrijf onbereikbaar was. ‘Waardevolle informatie, waar je wat mee kunt.’


Maak het expliciet

In haar werk heeft Engbers regelmatig gezien hoe ver teams in een bedrijf kunnen gaan om confrontaties maar te vermijden. ‘Soms zie ik teams oplossingen bedenken voor problemen die niet uitgesproken worden, zonder dat ze het doorhebben. Dat kost tijd en energie. Je gaat van rotzooi naar rotzooi.’

Er is maar één oplossing en dat is het expliciet benoemen. ‘Problemen die niet expliciet benoemd worden, halen je altijd in,’ aldus Engbers.


De tips uit deze podcast:

1. Ben je bewust van het ongezegde in gesprekken – bij jezelf en bij de ander;

2. Vraag expliciet om feedback en sta open voor kritiek;

3. Maak informele besluitvorming zo expliciet mogelijk.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen