Grenzen en gedrag: bouwen aan veiligheid op de werkvloer

Werkprofessor

September 11, 2023

Grenzen en gedrag: bouwen aan veiligheid op de werkvloer

Werkprofessor

September 11, 2023

Grenzen en gedrag: bouwen aan veiligheid op de werkvloer

Werkprofessor

September 11, 2023

Ongewenst gedrag op de werkvloer komt bij de beste bedrijven voor. Van fysiek geweld tot ongevraagde schoudermassages en flirterige WhatsApp-berichten: de voorbeelden zijn oneindig.

Ongewenst gedrag creëert een onveilige werksfeer en kan iemand zelfs in een sociaal isolement brengen. Sinds de #metoo-beweging en de recente media-aandacht heerst er een groter bewustzijn en steeds minder tolerantie voor ongewenst gedrag. Van leidinggevenden wordt verwacht dat voorkomen, aanpakken en daadkrachtig optreden een natuurlijk proces is.

Natasja van Schaik schreef het boek ‘Het waait niet vanzelf over’. Dit boek reikt de helpende hand aan de leider die zich afvraagt: hoe doe ik dit goed?

Een veilige werkplek

Een veilige werkplek, wat is dat? Volgens Natasja is dit een groot woord en betekent dat voor iedereen iets anders. “Ik denk waar ik fysiek veilig ben, daar zou ik mee beginnen. Maar als het gaat over social veilig zijn, dan zou ik voor mezelf zeggen daar waar ik te pas en te onpas mijn ideeën kan geven zonder dat ik denk, ik word uitgelachen of zonder dat mijn ideeën zomaar van tafel worden geveegd of dat ik op wat voor manier wordt afgerekend. Dat is voor mij het belangrijkste. Ik denk in algemene zin dat een veilige plek een plek is waar je je beschermt voelt, maar ook daadwerkelijk bent tegen ongewenst gedrag.”, aldus Natasja. 

Gewenste gedragingen

Volgens Natasja zijn we het niet gewend om het over het gedrag van elkaar te hebben. We komen er steeds meer achter dat gedrag een expliciet onderdeel is van ons werkplezier en werkkwaliteit. Het benoemen van dingen die gebeuren, het aangeven van dingen wat voor jou wel of niet oke is, hebben invloed op het gedrag en de gewenste gedragingen. Dat is bepalend voor in welke mate we innoveren en graag naar ons werk gaan.

Luister de nieuwe aflevering van de BNR Werkprofessor podcast en kom erachter wat een sociaal veilig klimaat is, wat ongewenst gedrag triggert en versterkt en op welke signalen je moet reageren en wat dan het beste werkt. 

Links

Zie hier boek ‘Het waait niet vanzelf over’. 

Meer over Natasja van Schaik. 

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen