Elk gedrag wordt uitgelokt: gebruik het goud dat in jouw handen ligt

Werkprofessor

January 23, 2023

Elk gedrag wordt uitgelokt: gebruik het goud dat in jouw handen ligt

Werkprofessor

January 23, 2023

Elk gedrag wordt uitgelokt: gebruik het goud dat in jouw handen ligt

Werkprofessor

January 23, 2023

Bij mij op de wc hangt een knipsel uit een tijdschrift en daar staat op: 'ik hou niet zo van opvoeden'. Ik denk altijd: waarom doen ze het niet gewoon. Het is misschien een illusie, maar ik hoop zo mijn kinderen te beïnvloeden. Je herkent het vast: je hebt iets duidelijk uitgelegd en toch doen je werknemers, je kinderen, je partner, laat staan je moeder niet wat je vroeg. Eén ding is duidelijk: gedragsverandering is knap lastig.

Mensen zijn complex en gedragsverandering ook, maar je kunt meer doen dan je denkt. Als je begrijpt hoe mensen beslissingen nemen, heb je goud in handen, zegt Astrid Groenewegen, oprichter van SUE Behavioural Design. Ze schreef het boek ‘De kunst van gedrag ontwerpen’. Inmiddels op nummer 1 in de lijsten met managementboeken. Ze is vandaag te gast bij de Werkprofessor.

Astrid Groenewegen is oprichter van SUE | Behavioural Design, een strategisch innovatiebureau gespecialiseerd in gedragsverandering. Haar officieel erkende Behavioural Design Academy trainde meer dan 2.500 mensen uit 45 landen in de SUE | Behavioural Design Method©.

De sleutel tot succes

Het is makkelijker dan we denken, het beïnvloeden van gedrag. Volgens Astrid is de sleutel om ‘outside in’ te denken. “Wij zijn als mensen heel goed, zeker ondernemers, in ‘inside out’ denken. We weten alles over ons product, onze organisatie en we weten ook wel wat onze klanten willen. Maar vaak weten we niet de waarom. Dat noem ik ‘outside in’ denken. Snappen hoe mensen beslissingen nemen en weten waarom mensen dingen wel of niet doen. Dat bijvoorbeeld de klant tegen je zegt ‘ik vind je product hartstikke mooi en heel relevant’, maar vervolgens kopen ze het niet."

Keuze Psychologie

Het belangrijkste dat we moeten snappen is de keuze psychologie: hoe nemen mensen beslissingen en wat houdt hun tegen? Daar zijn allerlei zaken die men daarin tegenhouden of juist sturen. Dat heeft heel vaak te maken met de context. “Bij dat blousje, als iedereen dat blousje heeft, wij zijn als mensen heel sociaal, dan willen wij dat blousje ook. Wij willen niet buiten de groep vallen. We zijn als mens heel erg korte termijn gericht en daarom gaan we nog een keer op vakantie in plaats van de hypotheek af te betalen. Begrijpen hoe mensen keuzes maken gaat je helpen.”

Links

Meer over Astrid Groenewegen

Bestel hier het boek ‘De kunst van gedrag ontwerpen’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen