Een nieuwe economische groei. Hoe ziet onze toekomst eruit?

Werkprofessor

April 17, 2023

Een nieuwe economische groei. Hoe ziet onze toekomst eruit?

Werkprofessor

April 17, 2023

Een nieuwe economische groei. Hoe ziet onze toekomst eruit?

Werkprofessor

April 17, 2023

Op zondag 15 augustus 1971 kondigt president Richard Nixon de belangrijkste economische gebeurtenis aan sinds de uitvinding van het geld. Daardoor zal onze economie en onze maatschappij voorgoed veranderen. Namelijk de loskoppeling van de goudstandaard. De komst van de euro en de bitcoin, de negatieve spaarrente, werkende armen, de spanningen met China, de crisis sinds 2007 en nog veel meer, blijken ontsprongen kiemen uit 1971 te zijn; een keerpunt in onze geschiedenis. Edin Mujagic schreef het boek ‘Keerpunt 1971’. Hij neemt ons vandaag mee in zijn verhaal, de uitvoering en het resultaat van deze actie en vooral naar wat we er als ondernemers nu van kunnen leren en hoe de toekomst er waarschijnlijk uit zal zien.

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media. Onze relaties hebben de mogelijkheid om met Edin in gesprek te gaan over de ontwikkelingen op de financiële markten. Daarnaast deelt Edin maandelijks zijn visie op de economische ontwikkelingen in zijn nieuwsbrief: ‘Overpeinzingen van een macro-econoom'.

Effect van het keerpunt

Zoals bij zoveel dingen in het leven geldt ook voor de maatregel die genomen is in 1971 dat er ‘zoete’ en ‘zure’ dingen gebeuren. “Als er op grote schaal geld wordt bijgedrukt dan kunnen we als overheid veel meer dingen doen. Er kan veel meer geïnvesteerd worden. Bedrijven hebben meer geld, jij en ik hebben meer geld en wij geven dat geld weer uit. Je zou kunnen zeggen dat het zoete deel zorgt voor economische groei. Het probleem is alleen dat het onvermijdelijk is dat er na zoet zuur komt. Alles heeft een prijs. Elke maatregel die je als beleidsmaker neemt heeft een prijs. In dit geval is er sinds de maatregel van 1971 aanhoudende prijsstijging. Elk jaar was er sprake van inflatie.”

Benieuwd hoe dit onnatuurlijke gegeven verder nog invloed heeft op de economie? En hoe de economische toekomst eruit ziet? luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast!

Links

Bestel hier het boek

Meer over Edin Mujagic

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen