Een conflict of polarisatie?

Werkprofessor

November 14, 2022

Een conflict of polarisatie?

Werkprofessor

November 14, 2022

Een conflict of polarisatie?

Werkprofessor

November 14, 2022

We hebben een nieuwe aanpak van polarisatie nodig. Complotdenkers tegenover rationalisten, burgers tegenover de politiek, we kunnen niet zonder polarisatie. Ajax tegenover Feyenoord, polarisatie is niet fout het hoort bij ons. Maar te veel polarisatie staat samenwerking in de weg en dat hebben we wel nodig om succesvol te zijn in onze organisaties.

Bart Brandsma is filosoof, trainer en consultant. Na een studie politieke en sociale filosofie werkte hij als journalist en documentairemaker voor onder meer Filosofie Magazine, Amnesty International en de publieke omroep. Hij schreef het boek ‘De hel dat is de ander’ en vanuit zijn organisatie Inside Polarisation traint hij tal van professionals in het omgaan met polarisatie.

Basis wetten

Er zijn drie basis wetten binnen polarisatie. De eerste basis wet is heel simpel namelijk, polarisatie is iets anders dan een conflict. Bart vertelt dat polarisatie een gedachteconstructie is. “Neem een conflict, de arrestatie van George Floyd. Dat heeft een plaats, tijd en probleem. De burgemeester, de politieman, Georgy Floyd, je kunt erbij zijn. Maar met polarisatie net niet. Het is een gedachteconstructie, het is wij-zij denken. Wat je ziet ontstaan is dat ‘wij’ de politie tegenover de jongeren of de zwarte minderheid staan. Een andere gedachteconstructie: nee dit zijn de mensen van black lives matter tegenover de white supremacy, de witte meerderheid. Die gedachteconstructie die is glibberig die kun je niet vastpakken en je kunt hier dus ook geen conflictmanagement op toepassen. Je hebt iets nodig van polarisatiestrategie.’ aldus de filosoof.

Depolariseren

“Bij depolarisatie is het allerbelangrijkste dat je als het ware een polarisatie kaart maakt. Dat je zegt van hé wie houdt zich eigenlijk met die monoloog bezig en als tweede wie zijn hier joiners. Altijd als ik dat doe met mensen in organisaties dan rolt eruit dat we de pushers met naam en toenaam weten te benoemen en dat de joiners bekend zijn. Maar er staat 1 groot vraagteken bij de mensen in het midden. Wie zijn dat, wat vinden die?” Benieuwd wat Bart nog meer te vertellen heeft over depolariseren, de andere twee basis wetten en de vijf rollen? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor.

Links

Meer over Bart Brandsma

Vind hier het boek ‘Polarisatie’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen