Dit heeft elk bedrijf nodig om succesvol te zijn

Werkprofessor

April 27, 2020

Dit heeft elk bedrijf nodig om succesvol te zijn

Werkprofessor

April 27, 2020

Dit heeft elk bedrijf nodig om succesvol te zijn

Dit heeft elk bedrijf nodig om succesvol te zijn

Werkprofessor

April 27, 2020

Wat zijn de kenmerken van succesvolle bedrijven? En hoe kun je die kennis toepassen in je eigen bedrijf? Vandaag te gast bij Werkprofessor: Jesse Groenewegen, econoom bij de Rabobank en ondernemer Victor van Tol, oprichter van SnappCar.

Zet je mensen op één. Het is een open deur van jewelste die elke ondernemer vermoedelijk meer dan eens heeft gehoord. En toch is het de eerste tip die Jesse Groenewegen in deze aflevering van Werkprofessor geeft. Hij doet voor de Rabobank grootschalig onderzoek naar de kenmerken van succesvolle bedrijven – van kleinschalige ondernemingen tot multinationals – dus hij kan het weten.

‘Het gaat erom dat je je werknemers als volwassenen behandelt,’ zegt hij. ‘Dat je ze autonomie en vertrouwen geeft en actief betrekt bij het richting geven aan je bedrijf.

Beter dan de rest

Veel ondernemers wéten waarschijnlijk wel dat dit belangrijk is, maar lang niet iedereen past het ook toe, blijkt uit Groenewegens onderzoek. ‘Vergelijk het met autorijden,’ zegt hij. ‘Mensen denken altijd: ik kan beter rijden dan de ander. Met ondernemen is het net zo. We denken vaak ten onrechte dat we beter zijn dan de rest.’

Ook belangrijk: externe kennis in huis halen. Uit het onderzoek van Groenewegen blijkt dat twee nagenoeg identieke bedrijven, waarvan de een externen in de boardroom heeft en de andere niet, het bedrijf met externen het veel beter doet qua winst en omzet.

Eigenwijs zijn

Voor Victor van Tol is dat een leerproces geweest. ‘Ik dacht in het begin – zoals veel ondernemers – dat ik alles zelf wel kon. Ik heb een hoop leergeld moeten betalen om erachter te komen dat ik wel degelijk de blik van anderen nodig had.’

Maar die eigenwijsheid heb je als ondernemer natuurlijk ook nodig, anders begin je überhaupt nooit met een bedrijf. Je moet jezelf een beetje overschatten. Daarom is het zo belangrijk als ondernemen om goed doelen te leren, zegt Jesse Groenewegen. Die maken je succes meetbaar en houden je scherp.

‘Goed doelen stellen is een kunst,’ zegt hij. ‘De paradox is dat het niet de bedoeling is dat je je doelen namelijk allemaal haalt, anders ga je denken: dit is wel erg makkelijk.’ Zijn advies: 75 tot 90% van je doelen moet haalbaar zijn. Een ondernemer moet ergens naartoe blijven streven.

De tips uit deze podcast:

1. Zet je mensen op één en behandel ze als volwassenen;

2. Haal de blik van buiten naar binnen; haal externe kennis in huis;

3. Leer om goede doelen te stellen, waardoor je gemotiveerd blijft.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen