Digitale technologie bedreigt de democratie, maar vormt ook een kans

Werkprofessor

March 19, 2024

Digitale technologie bedreigt de democratie, maar vormt ook een kans

Werkprofessor

March 19, 2024

Digitale technologie bedreigt de democratie, maar vormt ook een kans

Werkprofessor

March 19, 2024

Autoritaire regimes zetten democratische rechten onder druk, onder meer door de inzet van digitale technologieën. Maar diezelfde technologie biedt ook hoop voor de democratie, stelt onderzoeker Rudy van Belkom in de nieuwste aflevering van podcast De Werkprofessor.

In deze aflevering van de Werkprofessor Podcast, duiken we samen met Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek en auteur van "Alive and Clicking", in de complexe relatie tussen democratie en technologie. Te midden van wereldwijde zorgen over autoritaire leiderschappen en de druk op democratische rechten, bespreekt Rudy hoe digitale technologie zowel een bedreiging als een kans voor de democratie vormt. Door zijn jarenlange onderzoek naar de invloed van technologie op de samenleving, verheldert hij dat technologie op zichzelf niet goed of slecht is, maar dat het de manier waarop we deze inzetten is die telt.

Rudy benadrukt de cruciale rol van keuzes in de ontwikkeling van technologieën zoals algoritmen en AI, die kunnen leiden tot polarisatie of juist consensus bevorderen. Aan de hand van voorbeelden, zoals de toeslagenaffaire en het sollicitatiealgoritme van Amazon, illustreert hij hoe menselijke vooroordelen en beslissingen de uitkomsten van technologische systemen vormen. 

De toekomst, zo stelt Rudy, is onzeker en daarom moeten we actief nadenken over hoe we technologie willen inzetten voor een betere samenleving. Hij roept op tot leiderschap dat verder kijkt dan de korte termijn en de complexiteit van menselijke natuur respecteert, met als doel technologie te gebruiken als een instrument voor positieve verandering en verbinding, in plaats van verdeeldheid.

Takeaways 

  • Technologie als dubbelzijdig zwaard: Rudy benadrukt dat technologie zowel positieve als negatieve effecten heeft op de samenleving. Het is niet inherent goed of slecht, maar de manier waarop we het ontwerpen en gebruiken bepaalt de impact ervan. 
  • Toekomstverkenning en ontwerpvraagstukken: de toekomst is onzeker, en daarom is het cruciaal om over mogelijke toekomstscenario's na te denken. Door te reflecteren op waar we willen zijn en hoe we daar kunnen komen, benadrukt Rudy het belang van het ontwerpen van technologie met ethische overwegingen en maatschappelijke doelen in gedachten.
  • Leiderschap en verantwoordelijkheid: een terugkerend thema in het gesprek is de noodzaak van verantwoordelijk en toekomstgericht leiderschap in zowel de politiek als het bedrijfsleven. Leiders moeten rekening houden met de lange termijn effecten van hun beslissingen op het gebied van technologie en digitalisering. Dit omvat het beschermen van digitale rechten van burgers, het voeren van een open dialoog over de ethische implicaties van technologie, en het streven naar inclusieve en rechtvaardige systemen die iedereen ten goede komen.

Beluister de nieuwste aflevering van de podcast ‘De Werkprofessor’. Of abonneer je via de podcast-app van jouw keuze. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.

Links

Meer over Rudy van Belkom

Bekijk hier het boek ‘Alive and clicking’.

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen