Denk eens over je werk na alsof je een designer bent

Werkprofessor

November 9, 2020

Denk eens over je werk na alsof je een designer bent

Werkprofessor

November 9, 2020

Denk eens over je werk na alsof je een designer bent

Werkprofessor

November 9, 2020

Design Thinking.. menig luisteraar zal niet weten wat dit begrip inhoudt. Toch kom ook jij het elke dag tegen, misschien zelfs in je eigen werk. Wat het is en hoe je het kunt gebruiken leer je in deze podcast met Jeroen van Erp.

Jeroen van Erp is oprichter van het design-bureau Fabrique en Professor in Concept Design aan de Technische Universiteit Delft. Wat Jeroen bezighoudt is de volgende vraag: als god een ziekenhuis heeft in de hemel, ziet dat er dan hetzelfde uit als de ziekenhuizen hier op aarde? Het antwoord zal bijna altijd ‘nee’ zijn. Maar waarom zien onze ziekenhuizen er dan zo uit? Jeroen legt uit waarom dit zo is en wat de complexiteit van systemen is tussen ontwerpers en gebruikers. Het uitgangspunt van design thinking richt zich op het beter maken van een systeem door middel van een innovatief ontwerp.

Het stopt niet bij het ontwerp

De klassieke manier van ontwerpen richt zich op producten: “ik ben opgegroeid met producten die je ontwerpt en die je vast kunt houden en op de grond kapot kunt laten vallen” aldus Jeroen. Tegenwoordig werkt dat anders. Vroeger maakte een bedrijf een koffiezetapparaat en wisten ze niks van de koper. Onder de noemer van ‘product-service system’ weet Nespresso tegenwoordig alles van je. Wie je bent, hoe vaak je koopt en hoe oud je product is. Jeroen geeft dit voorbeeld omdat het domein van de ontwerpen dus steeds sterker aan het uitbreiden is. Het gaat niet meer alleen maar om het design van een product, maar ook om de dienst er omheen.

Wat kan ik er dan mee?

Design Thinking bestaat uit vijf fasen, waarbij je van ontwerp, naar test, naar resultaat werkt. Jeroen legt stap voor stap uit in de podcast hoe dit werkt en hoe je dit in jouw werk toepast. Het is een methode die je kritisch laat denken, daarmee is het binnen Design Thinking niet snel goed genoeg. Het uitgangspunt is anders dan tijdens de gemiddelde brainstorm binnen bedrijven: “het is net als met je zwemdiploma, eerst zeven meter onder water en door de ring, dan pas is het geslaagd. Je moet niet eerder boven water willen komen”.


Links

Meer over Jeroen van Erp

Fabrique, het bedrijf van Jeroen

Meer lezen in een van de boeken van Jeroen

Column over brainstormen van Jeroen


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen